Fabrica de medicamente la fabrica de legi

SENATOR PSD DE GIURGIU – ROBERT MARIUS CAZANCIUC

De câte ori nu v-ați enervat atunci când nu ați găsit în farmacii un medicament obișnuit pe care îl foloseați cu succes de ani de zile!?S-au dat explicații de-a lungul timpului de către Ministerul Sănătății sau de către producători legat de lipsa din farmacii a unor medicamente bune și ieftine. Am încercat să înțeleg de ce se ajunge în asemenea situație.

Explicația rezonabilă ține, pe de o parte, de lipsa unor politici coerente duse de stat pentru protejarea reală a sănătății populației și, pe de altă parte, de interesele comerciale, de necondamnat, ale producătorilor care trebuie să obțină profit pentru a-și susține producția.Sunt două categorii, simplificat vorbind, de medicamente care îi pot ajuta pe cei bolnavi: inovative și generice.

Inovativele sunt cele care înglobează ultimele noutăți ale cercetării, iar genericele sunt cele care au în spate ani de zile de la punerea cu succes pe piață.România are, ca multe state europene, un sistem de taxare a producătorilor de medicamente din care se finanțează o parte din cheltuielile pe care le suportă statul.

Sub coordonarea profesorului Cercel, președintele Comisiei de sănătate din Senat, și la inițiativa Asociației de producători de medicamente generice am avut o dezbatere foarte utilă despre cum reducerea taxelor poate să contribuie la creșterea numărului de medicamente ieftine și de calitate de pe piață și, în felul acesta, la o șansă în plus pentru o categorie cât mai largă de cetățeni care să-și protejeze în mod adecvat sănătatea.