PSD ÎNCEPE SĂ STRÂNGĂ SEMNĂTURI PENTRU PLAFONAREA PREȚURILOR LA ENERGIE ELECTRICĂ ȘI GAZE NATURALE

Biroul Politic Permanent a luat decizia ca organizațiile PSD să demareze o acțiune de strângere de semnături de la cetățeni pentru Legea inițiată de PSD privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. PSD va instala corturi în zonele urbane și va desfășura o campanie din ușă în ușă, precum și o campanie online.

 • Parlamentarii puterii trebuie să-și amintească faptul că au fost aleși să-i reprezinte pe cetățeni în Parlament. Au deci datoria de a respecta voința celor care i-au votat, dacă aceasta se exprimă sub forma unor semnături prin care li se cere un vot pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale.

PSD SPRIJINĂ ȘI IMM-URILE SĂ REZISTE SCUMPIRILOR MASIVE ALE ENERGIEI

PSD se ține de cuvânt și face tot ce poate pentru a-i proteja pe români de consecințele catastrofale ale liberalizării prostești făcute de guvernele lui Iohannis. Joi am depus la Senat proiectul de lege privind măsurile de sprijin a IMM-urilor afectate de creșterile de prețuri și tarife la gaze, energie și combustibili. Măsura poate salva atât afacerile antreprenorilor români, cât și locurile de muncă din aceste companii.

Cine beneficiază.

 • Toate IMM-urile a căror activitate a fost afectată de scumpiri, fără restanțe la bugetul de pensii și cel pentru sănătate, întreprinderile sociale, întreprinderile familiale, persoanele fizice autorizate și întreprinderile  individuale.

Cum se asigură sprijinul efectiv. Modalități.

 • Ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare;
 • Deducere din impozitul pe cifra de afaceri/profit, pe o perioadă de cel mult 3 ani, până la acoperirea a 50% din cheltuielile suplimentare eligibile. n.b. E decizia exclusivă a solicitantului în privința modalității

Durata sprijinului.

 • 6 luni începând din luna în care se înregistrează o creștere agregată a prețurilor și tarifelor la energie electrică și termică, gaze naturale și combustibil de cel puțin 5% față de nivelul acestora din luna decembrie a anului precedent.

De unde vin banii.

 • Fondurile necesare pentru plata ajutorului nerambursabil se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei.

Cine și-n cât timp este responsabil de aplicarea legii

 • Guvernul, care e obligat să emită normele în maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Obiectivele majore ale proiectului.

 • Compensarea cheltuielilor suplimentare ale IMM din cauza scumpirilor energiei
 • Evitarea insolvențelor/falimentelor
 • Protejarea locurilor de muncă
 • Menținerea competitivității.

Europarlamentarii PSD declanșează dezbaterea europeană pentru oprirea creșterii prețurilor la energie. Inițiativa PSD de solicita o dezbatere de urgență în Parlamentul European și adoptarea unei rezoluții pe tema creșterii prețurilor la energie a fost urmată rapid de reacția Comisiei Europene care anunțat crearea unui set de măsuri pe care statele membre ale UE să le poată lua pentru protejarea populației.  DetaliiMai mult, șefa grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul european a denunțat ca fiind inacceptabil prețul la care a ajuns prețul energiei electrice Detalii. Șefa S&D susține demersul europarlamentarilor PSD de a deschide această dezbatere în PE.

 • Printre măsurile posibile, enunțate de Comisarul pentru Energie, se află reducerea TVA , a accizelor și/sau sprijin direct-adică subvenții-pentru susținerea consumatorilor în fața creșterii uriașe de prețuri.
 • Este un nou exemplu care demonstrează nu doar necesitatea acțiunii ferme care să contracareze scumpirile energiei, așa cum susține PSD, ci și nepriceperea/delăsarea guvernului actual în această privință; de exemplu Cîțu a respins reducerea TVA la energie. Detalii

6 acțiuni majore, esențiale, ale PSD, pe frontul de luptă cu scumpirile:

 1. Delegația PSD din Parlamentul European a solicitat o dezbatere de urgență și adoptarea unei rezoluții pe tema creșterii prețurilor la energie, în sesiunea care începe în Octombrie.
  • Eurodeputații PSD susțin necesitatea unui plan european concret, care să dea „soluții rapide de atenuare a efectelor unei eventuale sărăcii energetice și chiar alimentare, generate de actualul val de scumpiri”. Detalii
 2. PSD a depus joi un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor la plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. .
 3. PSD a inițiat Legea de plafonare a prețurilor electricității și gazului pentru consumatorii casnici. Detalii
 4. PSD a determinat majoritatea să adopte în regim de urgență Legea consumatorului vulnerabil. Detalii
 5. PSD promovează hotărât necesitatea majorării salariului minim cu 200 de lei net, pentru sprijinirea românilor cu venituri mici în fața creșterii prețurilor. Detalii
 6. PSD a reușit constituirea unei Comisii Parlamentare de Anchetă. Detalii

PSD VA VENI CU O PROPUNERE LEGISLATIVĂ PENTRU TESTAREA GRATUITĂ A ELEVILOR PENTRU COVID-19

PSD va iniția o propunere legislativă prin care Guvernul să fie obligat să asigure testarea periodică gratuită pentru COVID-19 a elevilor, astfel încât unitățile școlare să poată continua desfășurarea cursurilor cu prezență fizică, în condiții de siguranță.

 • Inițiativa PSD va asigura câte două teste antigen pe săptămână, pentru fiecare elev din România.
 • Efectuarea testelor rapide se va putea face la:
  •  cabinetele școlare, acolo unde acestea există și funcționează,
  • la medicul de familie
  • la alți furnizori de servicii medicale care au contract cu casele de asigurări de sănătate.
 • Fondurile necesare pentru achiziția testelor și pentru administrarea acestora va fi asigurată din Fondul de rezervă al guvernului.
 • În condițiile în care varianta Delta a virusului este mult mai contagioasă, inclusiv în rândul copiilor și adolescenților și ținând cont că elevii sub 12 ani nu au opțiunea vaccinării anti-COVID-19, testarea periodică a elevilor reprezintă o măsură absolut necesară pentru combaterea transmiterii virusului în unitățile de învățământ.

DESPRE ÎNCHIDEREA ȘCOLILOR ÎN FUNCȚIE DE RATA DE INCIDENȚĂ

România este printre excepțiile din Uniunea Europeană în care se aplică gradul de incidență al îmbolnăvirilor de Covid 19, pentru închiderea școlilor. În cele mai multe dintre țările Uniunii Europene se procedează așa cum a cerut PSD încă din 2020. Adică se testează și sunt trimiși acasă doar elevii bolnavi, în timp ce elevii sănătoși continuă să vină la cursuri. (detalii)

 • Cele mai multe țări europene nu prevăd niciun fel de prag pentru închiderea școlilor la nivel local sau regional, în condiții pandemice. Se merge pe principiul închiderii punctuale, dacă este cazul, atunci când apar focare într-o școală sau alta.
 • Guvernul Cîțu nu a făcut nimic în ultimele luni, pentru a promova vaccinarea la nivelul populației generale și la nivelul profesorilor și a refuzat să ofere cadrelor didactice și elevilor alternativa testării gratuite. A alăturat însă România țărilor dispuse să închidă școlile după un anume prag al infectărilor în localitate, țări care au cele mai reduse rate ale vaccinării, dar și cele mai slabe rezultate în privința educației, conform testelor de tip PISA 2018.

DESPRE TRANSPORTUL ELEVILOR

Consiliile Județene nu pot deconta transportul elevilor pentru că Guvernul nu a alocat banii necesari. Guvernul pur și simplu a ignorant legea. Deși știa că începe școala, Cîțu nu a alocat bani pentru decontarea acestor servicii, deși rectificarea bugetară a fost adoptată prin OUG chiar la începutul lunii septembrie! (detalii) Au uitat probabil din cauza Congresului PNL și a luptelor cu USR-Plus. Această iresponsabilitate crește și mai mult rata abandonului școlar. 

 • Lipsa banilor pentru transportul elevilor este una dintre cauzele pentru care acest an școlar a început cu cel mai mic număr de elevi din 1990 încoace (detalii). În mediul rural este dezastru. Doar 36% dintre copii merg la școală, iar la acest procent contribuie esențial lipsa gratuității pentru transport. (detalii) În familiile cu mulți copii, cu venituri mici, este imposibil pentru părinți să achite în avans abonamentul pentru transport în speranța 
 • Eșecul proiectului ,,România Educată” a fost asigurat, pas cu pas, de guvernele lui Iohannis. După mai mult de un an de pandemie, pe lângă problemele legate de plata transportului, abandonul școlar este favorizat și de faptul că peste 800.000 de elevi nu au, în continuare, acces la un dispozitiv conectat la internet, pentru a putea participa la învățământul online. (detalii)
 • Elevii au câștigat deja un proces în instanță și, în lipsa banilor alocați de guvern, autoritățile locale vor fi probabil obligate să ia din banii alocați pentru investițiile din școli, pentru a asigura plata transportului pentru elevi. (detalii)  

PSD CERE AUTORITĂȚILOR SANCȚIONAREA ORGANIZĂRII CONGRESULUI PNL

PSD somează toate autoritățile responsabile cu verificarea și sancționarea încălcării restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei să aplice cu fermitate legea în privința modului în care va fi organizat Congresul PNL.  Acest eveniment este unul eminamente politic, iar cei care încearcă să-l prezinte ca un spectacol cultural sfidează bunul simț și inteligența cetățenilor români, care au fost responsabili și au respectat restricțiile.

 • În condițiile creșterii alarmante a numărului de cazuri Covid-19, organizarea unui congres politic, cu prezența fizică a 5.000 de persoane într-un spațiu închis, constituie o infracțiune deosebit de gravă, care zădărnicește combaterea bolilor și amenință în mod direct sănătatea publică. Se impune deci aplicarea cu fermitate a sancțiunilor legale, iar șefii instituțiilor abilitate care vor tolera astfel de încălcări grave vor deveni ei înșiși complici și vor trebui să răspundă în fața legii.
 • Totodată, organele abilitate ale statului trebuie să declanșeze urgent o anchetă asupra modului în care membrii guvernului, în frunte cu premierul Cîțu, au modificat succesiv reglementările în materie, pentru a asigura o aparentă legalitate evenimentului. Nu există nicio justificare epidemiologică pentru decizia Guvernului de a modifica cadrul legal astfel încât evenimentele culturale în spații închise, la 50% din capacitate, să poată fi organizate la o incidență mai mare decât cea impusă înainte de declanșarea valului 4 al pandemiei.
 • În Hotărârea din 14 august, evenimentele culturale la capacitate de 50% din sală era permisă până la o incidență de 1,5/1000. Prin Hotărârea din 17 septembrie, cu o săptămână înainte de Congresul PNL (când era clar că Bucureștiul va depăși pragul de 3/1000), s-a permis ca astfel de evenimente să se desfășoare până la 6/1000.

DESPRE FALIMENTUL CITY INSURANCE  ȘI SCUMPIREA RCA

Asigurații n-au nicio vină. Nu ei trebuie să plătească pentru falimentul celei mai mari societăți de asigurare auto de pe piața românească, ci cei care au permis ca un astfel de lucru să se întâmple.

 • Guvernul trebuie să găsească rapid soluții pentru ca despăgubirile să fie acordate fără probleme, până la finalizarea duratei de valabilitate a polițelor. Falimentul City Insurance trebuie anchetat rapid și fără menajamente astfel încât cei responsabili să suporte consecințele, indiferent că e vorba de persoane ori instituții.
 • PSD cere guvernului să acționeze pentru a preveni și combate orice scumpire a polițelor RCA determinată de falimentul City InsuranceDetalii și Detalii
 • Ar fi de nesuportat ca peste scumpirile masive ale energiei, combustibililor, populația și firmele să fie nevoite să plătească și asigurări RCA majorate substanțial.