Vestele tricolore

SENATOR DE GIURGIU – ROBERT MARIUS CAZANCIUC

Am văzut zilele trecute o imagine de pe aeroportul din Kabul care mi-a trezit un sentiment al datoriei împlinite!Alături de “băieții “ din trupele speciale, echipați super profi, erau și doi diplomați echipați cu…veste tricolore.

Sunt “armele” salvatoare aflate in dotarea fiecărei misiuni diplomatice. Povestea lor a început în anul 2012 când o serie de cutremure produse în zona Bologna, Italia, a lăsat fără adăpost câteva mii de oameni, printre care și mulți compatrioți de-ai noștri.

Coordonam ca secretar general Celula de criză din MAE și ne-am pus problema comunicării cu românii aflați într-o zonă în care nu funcționa nici o formă de telefonie. Experiența de cu un an în urmă de la evacuarea din Tripoli ne-a dus cu gândul la o vestă tricoloră pe care să poarte consulii aflați pe teren. Era formula prin care speram să-i atragem pe toți cei care aveau nevoie de sprijin! Entuziasmul l-a cuprins și pe un diplomat care lucra atunci pentru compania Ursus. Și-a convins repede conducerea că un efort public privat poate fi foarte eficient în operațiunea de salvare, așa că au produs repede primele veste tricolore .

Au urmat numeroase acțiuni de spirijin : evacuarea din Fâșia Gaza, accidente in Turcia, Franța, inundații care au surprins români în Bulgaria și multe altele în care vestele diplomatice și-au făcut datoria.Într-o lume care pare să nu mai știe să se descurce fără telefon și internet în orice cotlon, evenimente determinate de om, sau nu, te pot lăsa dintr-o dată în bezna comunicațiilor.

Să nu fiți cuprinși de deznădejde, uitați-vă după vestele tricolore!