Epidemia bolilor de vară la copii. Cum gestionam cu calm situaţia şi ce avem de făcut?

Andreea Morosanu – Editor

În ultima lună, atât pe grupurile destinate mămicilor, grupurile de turism dar şi în discuţii zilnice sau în urma statisticii lanţurilor farmaceutice cu privire la cele mai vândute medicamente, auzim acelaşi subiect… Este epidemie de enterovirus pretutindeni.

Pentru că este sezonul virusurilor de acest tip, am căutat informaţii de interes în special pentru părinţi din partea unui medic primar în medicină familială cu scopul de a informa cât mai multe persoane despre cum ne putem proteja copiii sau cum trebuie să acţionăm în cazul în care aceştia se îmbolnăvesc, dar şi modul de transmitere pentru a elimina informaţiile greşite cum ar fi aceea că enterovirusul este provocat de alimente.

Iarna este sezonul răcelilor şi al gripei, vara al virusurilor care provoacă enterovirozele. Ce este enteroviroza? – O inflamaţie la nivelul tubului digestiv care conduce în principal la emisia scaunelor frecvente diareice, fiind acompaniate în general de alte semne, precum vărsături, dureri abdominale, febră. Infecţiile gastrointestinale, de regulă, evoluează în epidemii, enterovirozele fiind de mai multe feluri, anul acesta înregistrându-se un număr mare de cazuri de enteroviroza sub denumirea NOROVIRUS.

De ce copii sunt mai vulnerabili? În majoritatea bolilor infecţioase, copiii reprezintă categoria cea mai vulnerabilă, în special datorită faptului că cei mici nu au încă deprinderile igienico-sanitar bine întipărite, în acelaşi timp aflându-se într-o etapă de explorare senzorială care îi determină să atingă cât mai multe obiecte, fără a realiza ce potenţial de contaminare au suprafeţele comune, jucăriile, banca din parc, leagănele etc. Apoi, organismele copiilor au mecanisme de apărare insuficient dezvoltate, în special imaturitatea imunitară specifică vârstei, în plus caracteristicile anatomice ale copilului fac că răspunsul la boala să fie diferit faţă de cazul adultului (ştim că organismul celor mici se deshidratează mult mai repede decât cel al adultului), având de multe ori evoluţie imprevizibilă.

Din acest motiv, boala diareică trebuie întotdeauna evaluată corespunzător şi tratată pe baza recomandărilor medicului, în special în cazul copiilor.

Care sunt primele semne de boală care ar trebui să ne determine să ducem copilul la medic? Consultul medicului pediatru este necesar cât mai rapid cu cât vârsta copilului este mai mică, începând cu primele semne de boală (scaune moi, vărsături, inapetenta, febră). Consultul medical stabileşte în primul rând starea clinică a copilului, care poate semnala deseori debutul deshidratării – principala complicaţie a acestui tip de boală. După care medicul recomanda indicaţii terapeutice adaptate stadiului bolii şi vârstei copilului.

O atenţie specială trebuie arătată în cazul în care boala evoluează atât prin scaune moi însoţite de vărsături şi febra – atunci procesul de deshidratare este accelerat.

Aceste afecţiuni se pot transmite uşor, cum putem preveni acest lucru? Profilaxia este într-adevăr cea mai importantă măsură de luptă împotriva bolilor diareice. Plecând de la faptul că în special, în perioada vara-toamna, transmiterea enterovirusurilor se face pe cale aeriană, astfel încât numărul de îmbolnăviri este unul destul de crescut în această perioadă, domnul doctor recomanda utilizarea preventivă a unui tratament de tip probiotic pe baza culturilor vii (acest tip de probiotic protejează tractul digestiv şi oferă o imunitate la nivelul acestuia sporită), deasemenea o igienă riguroasă, spălarea fructelor şi a legumelor, dar şi imunizarea copiilor împotriva rotavirusului oferă o rezistenţă mai mare faţă aceste tipuri de enteroviroza. Trebuie să menţionez faptul că la noi în ţară, vaccinul împotriva rotavirusului nu este unul inclus în schema obligatorie de vaccinare a copiilor, fiind opţional.

Sper că informaţiile domnului doctor să vă fie de folos în această perioadă, şi vă dorim multă sănătate!