05/05/2024

BILANȚUL SALUBRIZĂRII DIN CARTIERUL ISTRU

87 TONE DE GUNOI MENAJER ȘI INERT STRÂNSE ÎN 6 ORE

La inițiativa conducerii Primăriei Giurgiu, sâmbătă, în cartierul Istru, a fost organizată o acțiune amplă de salubrizare și igienizare a acestei zone, la care au fost angrenate mai multe societăți din subordinea Primăriei Giurgiu, respectiv Giurgiu Servicii Locale, ADPP, Poliția Locală precum și Financiar Urban, firma contractată de municipalitate care se ocupă cu ridicarea gunoiului din oraș.
La curățenie au fost invitați și locuitorii din zonă, cei care produc zecile de tone de gunoi în doar câteva luni, dar care nu s-au înghesuit să dea o mână de ajutor muncitorilor. 
Conform bilanțului prezentat de responsabili, s-a acționat cu 7 utilaje, un buldoexcavator, două mașini de 35 de tone, trei tractoare și un compactor, iar timp de 6 ore, 11 muncitori de la Financiar Urban și alți 7 de la Giurgiu Servicii Locale au lucrat din greu pentru înlăturarea deșeurilor menajere și inerte. 
Salubrizarea și igienizarea a fost realizată în toată zona Istru și parțial în blocul Repchim, iar din respect față ce ceilalți au contribuit și alți cetățeni, locatari ai blocurilor adicente, elevi seminariști, giurgiuveni care vin la cimitir și care sunt nevoiți să suporte mirosul și peisajul dezolant, a declarat primarul Nicolae Barbu.
„Nu este o stare normală, aceşti cetăţeni, în mare parte, se comportă ca şi cum ar avea doar drepturi, nu şi obligaţii şi la câteva luni municipalitatea trebuie să intervină pentru a înlătura riscul de îmbolnăvire. S-au colectat în câteva ore 87 de tone de gunoi produs de aceşti oameni în câteva luni ”, a declarat, luni 29 februarie, primarul municipiului.
Edilul șef a punctat că își dorește ca treptat să schimbe fața acestui cartier și că va lucra nu doar la aspect, ci şi la populația din zonă. Autoritățile au în plan și demolarea blocului D, în urma expertizării acestuia şi opiniei specialiştilor care au declarat că nu este sigur pentru locatari, cei care de altfel nu mai au contracte cu municipalitatea şi care stau acolo pe propria răspundere. În acest sens, autorităţile locale doresc ca în perioada următoare să facă o curăţenie printre locatari, o parte având şanse la o locuinţă socială, atât în blocul aflat în curs de construire, tot la Istru, în cele din Tineretului, ori într-unul din apartamentele pe care municipalitatea doreşte să le achiziţioneze anul acesta. 
Despre acest subiect, primarul Nicolae Barbu a punctat faptul că cei care sunt certaţi cu legea nu vor mai fi păsuiţi, urmând ca doar cei care muncesc şi respecta legea şi condiţiile impuse să beneficieze de o astfel de locuinţă socială, pentru ca la finalul procesului, şi Istru să poată deveni un cartier normal, în care să se poată locui civilzat.