VACCINAREA ÎN ȚARA LUI SPARANGHEL

Editor – Monica Șerbănescu

Campania de vaccinare impotriva Sars Cov 2 se afla în punctul în care numărul locurilor libere este mai mare decât numărul persoanelor inregistrate pe platforma de vaccinare. 

Deși în total sunt mai multe locuri libere decât persoane înscrise pe liste, numărul celor care așteaptă să fie programați pentru Pfizer este cu 56.329 mai mare decât numărul locurilor disponibile. Astfel de diferențe se înregistrează în mai multe județe. (sursa …g4media.ro).

O persoana inregistrata pe https://vaccinare-covid.gov.ro   poate opta pentru locatie, vaccin si ora, ulterior fiind notificata prin email si sms pentru a confirma.  Doar ca la Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu, lucrurile decurg in alt mod. Desi exista programarea cu zi si ora, beneficiarul este sunat si rugat sa se prezinte la orele diminetii. La fel ca el, toti cei din ziua respectiva. Astfel ca, odata ajunsa la centrul de vaccinare, persoana in cauza se trezeste in mijlocul unui haos total. Oameni dezorientati, speriati care se strang la coada in fata unei cladiri care nu serveste deloc acestui act medical.

Acordurile care ar trebui completate in fata unui cadru medical (inexistent, in acest caz) se afla intr-un container separat de cladirea in sine. Asa ca, fiecare scrie cum poate, daca poate. Inarmat cu hartia respectiva se asaza la coada, in curtea institutiei. Nu exista absolut nici un spatiu amenajat pentru asteptare. (in conditiile in care, in data de 20.04. a plouat). Nu exista nici o persoana care sa indrume sau sa faca putina ordine in proverbialele cozi ale romanilor. Pe principiul dat din coate si suflat in ceafa esti poftit …sa intre cate doua persoane. Intr-un spatiu mai mult decat mic, total inadecvat esti inregistrat si redirectionat catre o alta camera, unde primesti doza de vaccin. O incapere aglomerata, usor intunecata unde nu simti nici cel mai mic sentiment de intimitate. Ulterior astepti in alta locatie eliberarea certificatului de vaccinare. Cel putin, in teorie, ar trebui intrebat cum te simti si a primi sfaturi referitoare la efectele adverse. Teoretic!!!!

Si atunci apar inevitabilele intrebari:

De ce nu se completeaza acordul in prezenta unui cadru medical?

De ce nu sunt respectate orele de programare?

De ce nu exista spatiu adecvat de asteptare?

De ce nu esti supravegheat si sfatuit post vaccinare?

De ce in alte parti se poate, iar la Spital nu? 

Aveti aici doua exemple concrete, unde normalitatea pare nefireasca – Centrul de la Liceul de Marina din Giurgiu si Centrul de vaccinare Grand Arena din Capitala. (la prima vaccinare, timp de asteptare 1/2 ora, cu bon de intrare pe care ti-l iei de la aparat, astepti pe scaune asezate distantat… In centru, spatii largi, calm, ordine, prezenta medicului care-i ajuta pe cei care intampina dificultati in completarea fisei, discuta cu tine daca ai ceva neclaritati, intrebari, ii explica fiecaruia ce poate sa apara si ce sa faca dupa inocularea vaccinului. Post vaccinare, esti invitat sa stai pe scaun 15-20 de minute monitorizate de 2 doamne asistente/ medici. La expirarea timpului, ti se da buletinul, treci la camera unde se elibereaza hartia finala si cu o repetare a ceea ce sa faci acasa, esti liber).

Cu speranta ca aceste intrebari nu vor ramane retorice…..