Condiţiile de călătorie în Turcia, valabile până la sfârşitul lunii mai!

Andreea Morosanu – Editor

Vreme instabilă, restricţii peste restricţii… aşa putem descrie ultimele luni sau începutul primăverii in Romania.

 Cu toţii, de la cei mici până la cei mari aşteptam cu nerăbdare acele vacanţe plănuite din timp sau spontane, pentru câteva zile de relaxare şi încărcarea bateriilor. Mulţi dintre noi alegem litoralul turcesc, grecesc, mai nou egiptean sau chiar insule îndepărtate. Zilele acestea vom vorbi despre fiecare zonă în parte, despre condiţiile de călătorie în zonele menţionate dar şi despre perioada în care fiecare litoral îşi deschide porţile pentru turişti.

Astăzi vorbim despre litoralul turcesc, pentru că este zona cu un climat prielnic acestei perioade, dar şi în topul preferinţelor pentru turişti, iar majoritatea hotelurilor se vor deschide la începutul lunii mai.

Este destul de simplu să călătorim spre Turcia, regulile care erau în vigoare până la data de 16 aprilie s-au prelungit până la data de 30 mai, aşadar condiţiile de călătorie în Turcia bifează:

  1. Pasagerii trebuie să prezinte testul molecular negative pentru infecţia cu COVID-19, efectuat cu maxim 72h înainte de momentul intrării pe teritoriul Turciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză. Testul nu este obligatoriu pentru pasagerii aflaţi în tranzit şi copiii sub 6 ani. Măsura obligativităţii prezentării rezultatului negative al unui test molecular tip PCR este valabilă până la data de 30 mai 2021, inclusiv, urmând să aflăm ulterior acestei date dacă măsura se va prelungi sau nu. (Momentan nu exista excepţii pentru persoanele vaccinate sau care au avut COVID-19)
  1. Începând cu data de 15 martie 2021, pasagerii curselor aeriene care sosesc în Turcia au obligaţia de a completa formularul de intrare de pe portalul: https://register.health.gov.tr/ cu maxim 72h înainte de momentul intrării pe teritoriul Turciei. Formularul va fi prezentat la îmbarcare, printat sau în format electronic. După completarea formularului, va fi emis codul HES, în baza căruia turiştii vor putea avea acces la transportul intern şi cazare. Completarea formularului nu este obligativitate pentru pasagerii aflaţi în tranzit aeroportuar.

Ce este şi cum se obţine codul HES?

Codul HES este necesar pentru utilizarea mijloacelor de transport rutier, aerian, feroviar sau maritime pe teritoriul Turciei, precum şi accesul în spaţiile de cazare şi în centrele comerciale care sunt condiţionate de deţinerea codului HES.

Codul HES poate fi obţinut automat prin completarea formularului online, sau prin trimiterea unui SMS la numărul 2023 (disponibil doar în Turcia, iar pentru a fi validat, mesajul trebuie să fie transmis de pe un număr din reţeaua de telefonie turcă), cu textul “HES (spaţiu) cetăţenia (spaţiu) seria paşaportului (spaţiu) anul naşterii (spaţiu) numele de familie.

Cetăţenii straini, aflaţi în Turcia, în scop turistic sunt exoneraţi de la obligativitatea respectării restricţiilor impuse pentru cetăţenii turci.

De astfel, este important să ştim, conform Hotărârii nr.22 din 08.04.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Turcia rămâne pe Lista ţărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat (zona galbenă).

NU UITA! Călătorii care vin din ţările aflate pe “lista galbenă” trebuie să prezinte, la revenirea în România, un test PCR făcut în ultimele 72h şi apoi să stea 10 zile în carantină. În cazul în care nu există un test PCR, carantina se aplică pentru 14 zile.

Excepţii de la carantina la revenirea în ţară:

Persoanele care au avut Covid-19 în ultimele 90 zile, cu condiţia să prezinte testul PCR pozitiv la data diagnosticului/bilet externare din spital/test prin care se demonstrează prezenta anticorpilor.

Persoanele vaccinate împotriva SARS-C0V-2 cu ambele doze, dacă au trecut 10 zile de la administrarea celei de-a doua doză sunt exceptaţi de la carantină şi prezentarea testului negativ.

In cazul in care alegeti un sejur pe litoralul turcesc , speram sa va fie utile toate informatiile , iar noi va dorim vacanta placuta!