Haos total in sistemul de invatamant! Scoli si licee inchise dupa doar 3 saptamani… Cine este de vina?

Andreea Morosanu – Editor

Doar 3 săptămâni… atât a durat „miracolul”…3 săptămâni pentru a vedea încă odată incompetenta guvernului şi anume închiderea unităţilor de învăţământ pe bandă rulantă.

Desigur… de vină este Covidul! Acest virus a stat la pândă în curţile instituţiilor de învăţământ şi a atacat încă din prima săptămână! Ei au fost pregătiţi… virusul a fost de neoprit!

La doar 3 luni de la alegerile parlamentare, actualul guvern care în campania electorală promitea lapte şi miere cetăţenilor romani, dau dovadă încă odată de incompetenţă, slabă pregătire şi proastă guvernare! După ce bugetarilor li s-au tăiat sporurile, pensiile sunt îngheţate până în 2023, alocaţiile copiilor nu se măresc conform legii, oamenii mor arşi de vii în spitale, acum îşi bat joc de elevi şi profesori reluând învăţământul în şcoli total nepregătiţi pentru acest pas major, că la doar 3 săptămâni o mare parte dintre acestea să treacă din nou în sistemul online.

De la bun început am susţinut redeschiderea şcolilor, am mai specificat şi în articolul anterior că nu trebuiau închise niciodată, trebuiau doar implementate soluţii optime pentru prevenirea infectării cu Sar Cov 2 şi acordarea unui buget administraţiilor locale pentru a pregăti redeschiderea şcolilor.

Realitatea este că în prezent nu avem un buget aprobat la nivel naţional, motiv pentru care autorităţile locale nu au primit sumele care să le permită o investiţie în achita materialelor sanitare şi dezinfectanţi. Încă odată tot greul cade pe umerii administraţiei publice, iar noi cetăţeni ai României, părinţi, profesori dar şi copiii avem de suferit în urma certurilor şi orgoliilor din coaliţia de guvernare.

Putem observa doar decizii adoptate în pripă, un întreg haos care a dus către cel mai negru scenariu… şi anume revenirea la şcoală online.

În timp ce în alte ţări europene se derulau acţiunile de testare pentru pregătirea redeschiderii şcolilor, ai noştri miniştrii au refuzat din start ideea testării în masă în rândul profesorilor şi a elevilor, dar au blocat şi accesul profesorilor la vaccin.

În Anglia s-au luat măsuri pentru testarea gratuită, săptămânală a tuturor profesorilor sau elevilor care intră în contact cu o persoană infectată. În Spania a fost asigurată testarea gratuită a profesorilor şi elevilor încă din luna ianuarie. În Austria s-au asigurat 5 milioane de teste pentru elevi şi profesori, în timp ce Franţa si – a propus să realizeze 1 milion de teste în învăţământ în fiecare lună.

Germania adopta testarea de două ori pe săptămână în cadrul învăţământului, în timp ce Ungaria începea anul cu a amplă acţiune de testare a tuturor angajaţilor din grădiniţe şi şcoli.

În tot acest timp în România s-au irosit săptămâni esenţiale, nu s-au adoptat măsuri, s-au redeschis şcolile în condiţii dezastroase.

Până când ne mai lovim de această incompetentă a actualului guvern? Cine va plăti pentru toate aceste greşeli majore şi pentru privarea de la educaţie a copiilor? Copiii au nevoie de şcoală!

Expertul în educaţie, Elena Lotrean, anunţa într-o emisiune televizată că pierderile de învăţare vor afecta pe termen lung elevii, mai grav decât epidemia de Covid-19.

Rămâne să sperăm că se vor implementa măsuri în al 9-lea ceas, şi elevii acestei ţări vor beneficia măcar în ultimele luni din acest an şcolar de condiţii optime de învăţare în format fizic!