05/05/2024

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ A AJUNS LA GRANIȚA JUDEȚULUI IALOMIȚA CU JUDEȚELE ILFOV ȘI CĂLĂRAȘI: FIŢI ATENŢI LA SEMNELE EI ŞI ANUNŢAŢI MEDICUL VETERINAR

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Până în prezent, virusul s-a răspândit în șapte județe din țară – Satu Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanța, Brăila și Ialomița.

Pesta porcină africană, boala care acum face prăpăd în fermele din România, a ajuns pentru prima dată în Georgia, unde, dintr-o eroare umană, a fost transmisă la animale.  „ Pesta porcină africană este o boală gravă care a venit din sudul Africii, a intrat prin Georgia de la niște vapoare de la care resturile de mâncare au fost folosite pentru hrana porcilor și de acolo a plecat. Din cauza asta se spune să nu dai resturi alimentare la porci. Este interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare!” a transmis Directoarea Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, Stanca Tudor.

De reținut este că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, însă acest virus are impact la nivel social din punct de vedere economic.

Pentru protejarea porcilor de această boală, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă respectarea următoarelor sfaturi:

  1. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
  2. creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  3. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  4. nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  5. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  6. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

LA CE SPECII ESTE ÎNTÂLNITĂ BOALA?

La porcii domestici şi porcii mistreţi europeni de toate vârstele, indiferent de gen.

CUM SE TRANSMITE VIRUSUL?

Prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin:

  • hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută;
  • alţi vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala;
  • toate secreţiile, excreţiile, fluidele, ţesuturile provenite de la animalele infectate, bolnave şi moarte, precum şi animale care au supravieţuit îmbolnăvirii şi s-au recuperat.

În mediul extern: virusul poate rezista în fecale 6-10 zile, în produsele din porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani. Este cel mai rezistent virus, ceea ce-l face foarte periculos.

CUM ARATĂ UN PORC BOLNAV DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

  • moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
  • temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;
  • roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
  • lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
  • vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

CE FAC ÎN CAZUL ÎN CARE SUSPECTEZ CĂ UN PORC ESTE BOLNAV DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ?

  • anunţ imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul dvs. la numărul de telefon 0246 230 491;
  • izolez imediat animalul bolnav sau cadavrul de alte animale fără semne de boală şi îl prezint medicului veterinar;
  • mă oblig să nu arunc cadavrul animalului în locuri neamenajate;

CE VOR FACE SERVICIILE VETERINARE ÎN CAZUL APARIŢIEI UNUI FOCAR DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ?

  • toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite, cu condiția ca animalele să fie microcipate
  • toate cadavrele porcilor ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încât să se împiedice orice transmitere a bolii;
  • circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie;
  • exploataţiile infectate vor fi dezinfectate, dezinsectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare când condiţiile sunt întrunite.

DE REŢINUT!!!

Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportaţi deloc!