Barbu da explicatii despre retinerile de la DITL

Nicolae Barbu a oferit explicatii cu privire la retinerile de saptamana trecuta ale fostului subprefect Laurentiu Tintea si Marilena Hroniade – director DITL Giurgiu.
Edilul sef a precizat ca nu este vorba de niciun prejudiciu si de nicio incalcare a legilor in vigoare, ci de o intelegere subiectiva a unui demers perfect legal.
“Credeti ca daca ar fi existat o forma de incalcare a legii cu efecte majore, cei doi ar fi fost cercetati in libertate? Oamenii acestia nu au luat banii acasa, ci au incheiat un contract in baza unui ordin al Ministerului Finantelor – Ordinul nr. 1234/2014. Ca temei legal a acestei actiuni in forta a organelor de cercetare este faptul ca platile online nu sunt legale – dar asta este o utopie… Traim in secolul XXI! Cum platim taxa de pod de la Fetesti? Cum platim biletele de avion la TAROM (care este o companie a statului)?
Nu este nicio ilegalitate, banii au ajuns toti aici. Exista opt bibliorafturi cu cate 500 de adrese trimise celor ce au achitat amenzile la noi…
Se pare ca acea firma care a facut incasarea in numele Primariei Giurgiu nu ar fi fost autorizata de un organism de stat – in acest caz, Autoritatea Agenda Digitala”, a precizat primarul Barbu.
Una peste alta, s-a creat o furtuna intr-un pahar cu apa, din moment ce Ordinul Ministerului Finantelor nr. 1234 din 2014 spune negru pe alb ca amenzile pot fi achitate si pe raza altor unitati administrative teritoriale, altele decat cele in care isi are adresa cel care plateste, iar sumele incasate se constituie in venit la bugetul primariei unde a fost achitata amenda…
„Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1234/2014 privind aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 3/2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 682 din 18.09.2014
Comisia Centrală Fiscală Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 3/2014
În vederea aplicării unitare a prevederilor art. 8 alin. (3) şi (4) coroborate cu dispozițiile art. 25, 28 şi art. 39 alin. (2) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul art. 5 alin. (4) şi (9) din Regulamentul de organizare şi funcționare a Comisiei fiscale centrale, aprobat prin Ordinul viceprim‐ministrului, ministrul finanțelor publice, nr. 688/2013 privind componența şi funcționarea Comisiei fiscale centrale, se adoptă următoarea soluție:
1. (…..) În situația în care, deşi persoana fizică sau juridică a achitat amenda contravențională la bugetul local al unei unități administrativ‐teritoriale, alta decât cea de domiciliu, iar organul din care face parte agentul constatator a comunicat, din oficiu, procesul‐verbal de constatare a contravenției organelor de specialitate ale unităților administrativ‐teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică sau, după caz, îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică, contravaloarea amenzii încasate constituie venit la bugetul local al unității administrativ‐teritoriale unde s‐a efectuat plata acesteia. În acest caz, organul fiscal de domiciliu încetează executarea silită şi întocmeşte borderoul de debite‐scăderi, prin care se dă la scădere debitul înregistrat.”