4. Post negru
Ultima vineri din Postul Mare este numita in Bucovina Vinerea Pastilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra, Vinerea Seaca sau Vinerea Mare.
In Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se tine post negru.
5. Datina scaldatului
O datină străveche din Vinerea Mare este cea a scăldatului, care spune că cel care se va scufunda în apă rece de trei ori va fi sănătos pe tot parcursul anului. Cei mai mulţi se îmbăiază în această zi pentru a nu se prinde de ei, în decursul anului, bube, friguri sau alte boli.
6. Vopsirea oualor
La Bistrita, oamenii stiu ca poti sa vopsesti ouale in Vinerea Mare sau in Vinerea Seaca. Nici in Oltenia nimeni nu se abate de la acest ritual.La malul marii in Dobrogea, se pastreaza regula zilei de joi, cu coji de ceapa. In curte, la aer curat, femeile isi aseaza masa de lucru si pescuiesc cu rabdare oul rosu din cratita folosita doar pentru asa ceva.Preotii spun ca nu exista o dogma care sa spuna clar in ce zi se vopsesc ouale. Important este sa facem asta.
7. Sambata mare
Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand femeile trebuie sa pregateasca marea majoritate a mancarilor, sa deretice prin incaperi si sa faca ultimele retusuri la hainele noi pe care urmau sa le imbrace in zilele de Pasti.
8. Cosul de Pasti
Sambata seara fiecare gospodina isi pregateste cu grija cosul ce urmeaza a fi dus la biserica, pentru sfintire.In el asterne un stergar curat si aseaza o lumanare alba, apoi oua rosii, pasca, cozonac,oua incondeiate, o bucata de slanina, muschi de porc, sunca special preparata, zahar, faina, salata de hrean cu sfecla rosie fiarta, sare, cativa catei de usturoi, o ramura de busuioc, un fir-doua de breaban (numit brebanoc sau barbanoc), carnati, un miel din aluat copt intr-o forma speciala etc.Totul se acopera cu cel mai frumos stergar pe care il are gospodina, semn de pretuire a sarbatorii pascale dar si de mandrie personala.