11/12/2024

INTELIGENTA ARTIFICIALA VINE PESTE AVOCATI – Senatorul PSD Robert Cazanciuc, la conferinta „Avocati independenti, democratii puternice: importanta autoreglementarii

Robert_Cazanciuc

SENATOR PSD DE GIURGIU – ROBERT CAZANCIUC

„Avocatura are viata singura… Aud ca exista prin tara (si nu neaparat in centre universitare de traditie) avocati electronici (inteligenta artificiala) care presteaza servicii. Este o realitate care vine peste noi. Va fi nevoie de reglementari”

Orice profesie care doreste sa se autoreglementeze ar trebui sa inceapa acest efort organizand o expozitie de arta, a afirmat senatorul PSD Robert Cazanciuc (foto) – vicepresedinte al Senatului – joi, 24 octombrie 2024, la conferinta „Avocati independenti, democratii puternice: importanta autoreglementarii”, organizata de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania pentru a marca Ziua Europeana a Avocatilor – eveniment la care Lumea Justitiei este partener media.

Amintim ca peste 300 de avocati au luat parte joi in Sala Pasilor Pierduti de la Palatul de Justitie din Capitala (sediul Curtii de Apel Bucuresti) la seria de manifestari organizate de catre UNBR. Vorbim atat despre conferinta „Avocati independenti, democratii puternice: importanta autoreglementarii”, cat si despre traditionala expozitie de pictura „AvocART” si lansari de carte. Printre vorbitori, s-au numarat atat presedintele UNBR Traian Briciu si vicepresedintii UNBR Daniel Fenechiu, Ion Dragne si Sergiu Stanila, cat si judecatoarele Corina Corbu si Liana Arsenie – presedinta ICCJ, respectiv presedinta CAB. De asemenea, au luat cuvantul vicepresedintele Senatului Robert Cazanciuc, precum si avocatul si profesorul universitar Mihai Hotca. De altfel, senatorul Cazanciuc si-a lansat cartea „Constitutia pentru copii si tineri… de toate varstele” .

Cazanciuc: Pentru autoreglementare ai nevoie de 2.000 de ani de experienta

Parlamentarul PSD a remarcat ca in 2025 se vor implini 30 de ani de la adoptarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat – act normativ care contine o prevedere veche de 2.000 de ani: independenta avocatului.

In acest context, Robert Cazanciuc a subliniat ca o vechime comparabila cu cea a avocaturii (asadar, de mii de ani) ii este necesara oricarei profesii care doreste sa se autoreglementeze. Totodata, orice profesie care doreste sa se autoreglementeze cel putin la fel de bine ca avocatura ar trebui sa dovedeasca faptul ca este capabila de asa ceva facand un prim pas mai putin obisnuit – si anume: organizarea unei expozitii de arta.

De asemenea, Cazanciuc a facut apel la avocatura romana sa evolueze in pas cu vremurile. De exemplu, este necesar ca legea de functionare a avocaturii sa fie modificata, astfel incat profesia sa raspunda provocarilor create de avansul inteligentei artificiale. Iar Parlamentul va avea totdeauna usile deschise pentru avocatii care doresc asemenea schimbari legislative, a dat asigurari Cazanciuc, adaugand ca vorbeste si in numele avocatului si senatorului PNL Daniel Fenechiu (vicepresedinte al UNBR).

Redam intregul discurs al lui Robert Cazanciuc:

Ma bucur sa revin in aceasta sala in care, peste putin timp, se vor implini 30 de ani de cand am venit prima data ca procuror stagiar. Lucrurile nu aratau asa cum le vedem acum. Erau niste schele care sustineau tavanul, sa nu cada. Intre timp, s-au facut niste investitii si astazi, dupa cum vedem, Sala Pasilor Pierduti arata superb.

Tot in curand, se vor face 30 de ani de cand avocatura are o lege. Sper sa nu mai treaca 30 de ani pana ce avocatura o sa aiba o noua lege.

Legea care va face 30 de ani anul viitor consacra pentru prima data independenta avocatului, care are mai mult de 2.000 de ani de reglementare. In Roma Antica, avocatii au capatat dreptul de a pleda contra unui onorariu fara sa le fie teama.

Ca sa putem sa vorbim de autoreglementare, trebuie sa ai 2.000 de ani de experienta in spate. Eu nu sunt neaparat adeptul autoreglementarii. Din pacate, avem si un caz foarte concret in Romania – si anume: profesia de mediator – care nu se poate autoreglementa. Si sunt mult mai multe cazuri in care profesiile nu se pot autoreglementa.

Eu cred ca statul are obligatia sa creeze un cadru, sa puna pe picioare o profesie, cadru in care profesia sa poata sa aiba viata singura.

Avocatura are viata singura. Daca o sa doreasca si altcineva sa foloseasca exemplul avocaturii, cred ca ar trebui sa inceapa mai intai de la o expozitie de arta. Adica urmatoarea profesie care ar trebui sa se poata autoreglementa pe masura avocaturii sa fie cea care poate sa organizeze o expozitie de arta. Si daca acea profesie are suficient de multi oameni cu creativitate, care sa poata organiza o expozitie, inseamna ca se poate autoreglementa. Si atunci noi, ca societate, si statul le putem da aceasta autoritate sa se autoreglementeze – mai ales cand este vorba de un serviciu delegat, un serviciu public.

Avocatii nu mai sunt functionari publici (nu mai sunt subiecti activi), dar participa in mod activ la infaptuirea actului de justitie. De aceea, pentru ca suntem in campanie electorala, noi, cele mai mari partide (n.r. PSD si PNL), am prins impreuna in programele de guvernare nevoia de a proteja profesia de avocat – nu doar tinand cont de experientele din ultimii 30 de ani, ci tinand cont de rolul pe care insasi Constitutia il confera profesiei de avocat. Si eu sunt convins ca atata timp cat si eu si Fenechiu o sa fim in Parlament, vom fi in Parlament avocatii avocatilor. Si ma bucur ca de curand presedintele Romaniei a promulgat o lege care permite studentilor romani care au studiat in strainatate sa intre cu toata dorinta in profesia de avocat pe usa principala – fara alte ocolisuri. Pentru ca, daca tot vorbim de avocatul european, e bine sa valorificam si experienta altor scoli de drept din Europa, fara sa punem bariere artificiale.

Contati pe sprijinul avocatilor avocatilor din Parlament! Sunt convins ca anul viitor o sa demarati un proces mult mai asezat de a conecta legislatia dumneavoastra nu doar la ceea ce se intampla in Europa, dar si la nevoile profesiei pentru urmatorii 20-30 de ani. Pentru ca aud ca exista prin tara (si nu neaparat in centre universitare de traditie) avocati electronici (inteligenta artificiala) care presteaza servicii.

Oameni buni, este o realitate care vine peste noi. Va fi nevoie de reglementari. Pentru reglementari, e nevoie de acest tip de dialog, e nevoie de usi deschise. Sunt niste usi deschise in Parlament, asa ca va astept cu mare drag sa discutam despre provocarile inteligentei artificiale in urmatorii ani pentru profesia de avocat. Pana una-alta, avocati europeni, va doresc la multi ani si succes. about:blank