13/04/2024

Cancerul, o boală nemiloasă care face zeci de mii de victime, anual, în România

DEPUTAT PSD DE GIURGIU – CRISTINA ELENA DINU

#Cancerul, o boală nemiloasă care face zeci de mii de victime, anual, în România, este a doua #cauză principală de deces, după bolile cardiovasculare, în ţara noastră. Femei, bărbaţi, vârstnici, dar şi tot mai mult tineri şi copii sunt afectaţi de diferitele forme ale acestei afecţiuni, iar principalii factori de risc sunt consumul de #tutun şi de alcool, o dietă nesănătoasă, precum şi lipsa activităţii fizice.

Astăzi este Ziua Mondială de #Luptă Împotriva Cancerului, un bun prilej de a menţine în atenţie necesitatea intensificării şi consolidării eforturilor de #combatere şi de control asupra acestei maladii.

S-au realizat #paşi importanţi în ceea ce priveşte reducerea #inegalităților privind accesul la servicii medicale de diagnosticare și tratament pentru pacienții #oncologici, în paralel cu dezvoltarea programelor de prevenție. Aceasta, în primul rând, prin #actualizarea legislației și, în al doilea rând, prin alocarea #resurselor necesare atingerii acestor obiective.

Un succes important îl constituie introducerea, în anul 2022, a 21 de #molecule noi pentru pacienții oncologici, măsură ce va continua şi în anul 2023, iar politica de prevenţie a primit un sprijin semnificativ prin decontarea, din acest an, a #vaccinului HPV.

Astfel că, în acest an, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, putem spune că s-au făcut paşi #concreţi în câştigarea bătăliei cu această boală nemiloasă.