Se prelungeşte perioada pentru autorecenzare! Afirmaţiile preşedintelui INS

Andreea Morosanu – Editor

Perioada de autorecenzare va fi prelungită, a afirmat joi, pentru Europa FM, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei. Reamintim faptul că termenul pentru încheierea acestei etape era 15 mai.

            Conform declaraţiilor preşedintelui INS, în ultima săptămână romanii au manifestat un interes crescut pentru autorecenzare, iar numărul formularelor completate zilnic a crescut de patru ori.

„Am avut peste 450.000 de chestionare finalizare în fiecare zi, în condiţiile în care perioada trecută media era cuprinsă între 110.000 – 125.000 de chestionare pe zi. Practic, de peste 4 ori a fost traficul mai mare decât în condiţii obişnuite.

Ţinând seama de interesul foarte mare pe care l-am avut în această perioadă, am prelungit sau dorim să prelungim perioada de autorecenzare, urmând ca mâine să facem un anunţ oficial cu privire la această decizie.”, a afirmat Tudorel Andrei pentru europafm.ro

Aşadar, în cursul zilei de astăzi, urmează să fie anunţat oficial cu cât se va prelungi perioada de autorecenzare.

Potrivit preşedintelui INS, până în prezent, 8 milioane de romani au completat online formularele pentru recensământ.

Cu această prelungire, se amână începerea fazei a doua de recensământ, şi anume, activitatea recenzorilor de teren, care, urma să înceapă de săptămâna viitoare.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor este cel mai important demers statistic la nivel naţional.

Pentru persoanele care nu s-au autorecenzat, perioada de prelungire va pune la dispoziţie mai mult timp pentru a putea completa Chestionarul de recensământ: https://www.recensamantromania.ro/

După ce perioadă de autorecenzare se va finaliza, se va desfăşura etapa interviului fata în faţă, cu recenzor, pentru care cei care nu au participat la autorecenzare sau nu au completat un chestionar validat.

Vă reamintim deasemenea faptul că recensământul este datoria civică a fiecărui locuitor al acestei ţări, iar sustragerea de la participarea la una dintre etape – autorecenzare online sau interviu fata în faţă cu recenzor, se penalizează conform legislaţiei în vigoare.