Liberalul Cîțu și catalogul Neckermann

Din curiozitate politică deschid zilele trecute docomentul, “moțiunea România liberală”, prin care premierul încearcă să se convingă că va ajunge președintele PNL. Citind, mă gândesc că americanii l-au bagat în închisoare pe Florin Cîțu fără să îl înțeleagă. Omul nu este penal pentru că se urcase mangă la volan și mergea în zig zag pe șoselele de pe tărâmul făgăduintei, ci pur si simplu e doar un nostalgic din estul Europei, care a vrut să simtă gustul libertății, neînțelegând că și libertatea are regulile ei.Trec de prima pagină, și constat că pe candidatul liberal l-a marcat puternic ignoranța americanilor de a-l fi încarcerat pentru apartenența la clubul liberalilor machitori. “Închiderea datoriilor,” “rezistența la libertate”, sunt expresii care ne arată zbuciumul gânditorului moțiunii și îti produc fiori pe șira spinării atunci când intuiești că ascund de fapt adevăratele intenții ale “liberalilor autentici”.

Uitând că o poză face cât o mie de cuvinte, de pe coperta moțiunii ne fac cu mâna reprezentanții școlii lui Traian Basescu, liberalii autentici Emil Boc și Gheorghe Flutur, fericiți că și de data acesta au reușit să se plaseze de partea noului, a echipei reformatoare, ca să nu mai zic de Raluca Turcan, cea care a ales sa ramână nemuritoare în conștiința neamului românesc prin celebra zicere: te culci viu și te trezești mort.Serul adevărului își face datoria, și în deschidere este lansat crezul reformatorilor: din nefericire statul continuă să fie văzut ca o sursă a prosperității. Pentru ca statul să nu mai fie o sursă de nefericire, reforma a început deja prin punerea frumosului, să-i spunem miss, în conducerea companiilor publice. Liberalul de tip nou pare să fie deranjat că cetățeanul îsi dorește un stat pe care să se bazeze, care să ofere educatie, sănătate, un trai mai bun, adică o formă de fericire primară. Ghinion, pandemia ne-a arătat că statele puternice își pot proteja cetățenii, iar cele eșuate sunt doar o sursă de prăduire.

După ce nefericiții autorii ai moțiunii ne arată în multe pagini, fie că trăiesc într-o lume paralelă cu cea reală din țara lor, fie că nu le pasă de români pentru că au propria lor misiune de îndeplinit, iar hârtia, pixelul și poporul suportă orice, trec totuși la o temă cu adevărat importantă pentru viitorul națiunii: Revizuirea Constituției.Îmi iau creionul și subliniez fiecare rând cu gândul că dincolo de prăduitorii liberali sunt și oameni de bună credință care se gândesc să pună în mod real Constituția în slujba bunăstării poporului.

Aflu astfel cu stupoare că legea fundamentală a reglementat un “catalog”de drepturi și libertăți, iar reforma constituțională va avea o bază solidă printr-un sediu nou pentru…Curtea Constituțională. Am înteles imediat că noii liberali sunt de fapt nostalgicii care pe vremurile de dinainte din 1989 își puneau în bibliotecă catalogul Neckermann, cel care reprezenta de fapt un pașaport către lumea liberă a viselor, unde țigările, băutura, aparatele video și hainele frumoase îi așteptau până când aveau să devină băieți mari.Și pentru că soarta i-a ales pe ei, trebuie să treacă la treaba pentru a-și plăti datoria… morală, pentru că pe cea bancară o vom plăti noi toți.

Desen: Romeo Răileanu