A fi sau a nu fi elev eminent in Giurgiu

Editor – Monica Șerbănescu

Începând cu acest an, elevii beneficiază (cel putin teoretic), de burse plătite din bugetul de stat. Mai mult, prin HG 1.064/2020, Guvernul României a stabilit cuantumul minim al burselor la valoarea de 100 de lei (aprobat și asigurat din bugetul de stat), cuantum care poate fi majorat de autoritățile locale din bugetele proprii.

„Bursa constituie un stimulent pentru participarea elevului la viața școlară și, în foarte multe cazuri, în familiile dezavantajate din punct de vedere socio-economic, bursa constituie un argument pentru ca unicul copil al familiei să nu abandoneze școala”, potrivit Consiliului National al Elevilor.

Cu toate acestea, peste 36% dintre primării nu acordă burse pentru elevi,  iar 55% dau burse mici și foarte mici, si deși bursele pentru elevi sunt prevăzute în lege, doar aproape 9% dintre primării acordă toate tipurile de burse pentru elevii care se încadrează în criterii. Printre cele 36% , se numara si Primaria Municipiului Giurgiu. Astfel, cei 5000 de elevi giurgiuveni beneficiari nu primesc burse de performanță,  merit, nici macar burse de studiu si ajutor social.

In ultimii 10 ani, elevii giurgiuveni nu au vazut nici un stimulent finaciar. Nu luam in calcul premierea copiilor exceptionali, de catre fostul edil, in vara anului 2020,  fiind evident doar o miscare electorala.

Ceea ce ridica insa semne foarte mari de intrebare este de ce au mai fost facute valuri  de catre actuala conducere a Primariei, in noiembrie 2020 si februarie 2021, privind aprobarea acestor burse, desi in nenumarate randuri s-a repetat ca institutia nu dispune de fonduri, ca bugetul este grav afectat. Campania electorala trecuse!!!! 

Presiune asupra cadrelor didactice si parintilor privind termenul de depunere, iluzii si sperante spulberate in randul copiilor….. Se pare ca soarta elevilor in municipiul Giurgiu nu intereseaza pe nimeni. Dezinteres usor de observat si prin faptul ca in ciuda petitiilor depuse (Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național ,,Ion Maiorescu” Giurgiu împreună cu Consiliul Județean al Elevilor Giurgiu), a cererilor si a vocilor care au sustinut drepturile acestor copii, Consilul Local şi Primăria Municipiului Giurgiu nici macar nu binevoieste a clarifica situatia in randul elevilor si parintilor care inca au speranta.