1 aprilie vine cu noi scumpiri ! Preţul ţigărilor se majorează! Cât va plăti un fumător în plus pentru un pachet de ţigări?

Andreea Morosanu – Editor

Luna Aprilie vine cu veşti proaste pentru consumatorii de tutun şi asta pentru că vor fi nevoiţi să plătească în plus pentru acest viciu! Începând cu 1 aprilie, specialiştii ne informează că se scumpesc, din nou, pachetele de ţigări.

După ce la 1 ianuarie, Ministerul Finanţelor anunţa că preţul ţigărilor creşte până la 533,97 lei/mie, alături de preţul carburanţilor, tot ministrul ne anunţă că la data de 1 aprilie 2021 nivelul accizei la ţigarete va fi 563,97/mie de ţigarete. Mai exact, de la 1 aprilie, majoritatea pachetelor de ţigări se vor scumpi cu aproximativ 50 de bani, preţul de vânzare fiind în medie între 19,50 lei – 24 lei, în funcţie de brandul ales.

Autorităţile justifică majorarea prin prevederile Directivei 2011/64/UE, menţionând că trebuie să evite declanşarea infringementului asupra României. Şi acest lucru pentru că în ţara acciza global ape ţigarete nu reprezintă cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, aşa cum prevăd normele UE.

Să ne amintim că fumătorii au fost unii dintre cei mai darnici contribuabili în anul 2020, anul pandemiei. În timp ce încasările la buget din restul sectoarelor economiei au scăzut, industria tutunului (indirect, fumătorii) a achitat accize cu 12% mai mari în primele 10 luni ale anului faţă de perioada similară a anului precedent.

În timp ce încasările din accizele energetice au scăzut cu 14,9 %, “în principal, ca urmare a reducerii consumului de carburanţi în conjunctura actuală (limitarea consumului anumitor servicii: turism şi creşterea incidentei muncii la domiciliu), veniturile din accizele pentru produsele din tutun au consemnat un avans de 12% (an/an), susţinută şi de majorarea nivelului de accize la ţigarete” – precizează Ministerul de Finanţe.

În concluzie, în anul 2020, sectorul tutunului a fost cel mai solid contribuabil pentru statul român, virând aproximativ 3,6 miliarde de euro la bugetul statului.