România în 2021- Tara în care pacienţii ard de vii prin spitale

EDITOR SEF – ANDREEA MOROSANU

România reprezintă ţara tuturor posibilităţilor, dar nu în sensul bun! România a devenit o ţară în care politicienii vorbesc în faţa camerelor despre importanţa unui sistem de sănătate bine pus la punct, dar realitatea este ca noi mergem în spitale cu speranţa de a nu contacta vreun microb intra spitalicesc, cu teama de a ieşi în viaţa din aceste spitale sau să nu ajungem să reprezentăm un număr mediatizat la televizor de pacienţi arşi de vii. În 2021, pacienţii trebuie să vină de acasă cu propriul dispozitiv de încălzire în mijlocul iernii sau medicamente cu care să se trateze, asta după ce ani de zile au contribuit la bugetul statului cu venitul lor, pentru ca în ziua în care vor necesita îngrijiri medicale să fie trataţi omeneşte şi poate să se şi vindece!

Imaginea spitalelor din România este total opusă aşteptărilor noastre!

14 Noiembrie 2020, avea loc incendiul la spitalul suport Covid din Piatră Neamţ, o adevărată tragedie, în urma căruia au decedat 10 pacienţi.

29 Ianuarie 2021, la mai puţin de 3 luni, aceeaşi imagine terifiantă o revedem la Matei Balş. Alt spital, alt oraş, alţi 10 pacienţi decedaţi, aceeaşi ţară, acelaşi sistem sanitar!

Singura diferenţa este ca acum vorbim despre cel mai important spital Covid din ţară. În acest spital 6 pacienţi au decedat pe loc, arşi de vii, pentru ca în zilele următoare numărul deceselor să se ridice la 10, şi mulţi alţii sunt răniţi sau în stare foarte gravă.

Ce am învăţat din tragedia de la Piatra Neamţ? NIMIC!...

Anchetă de la Piatra Neamţ este încă în desfăşurare, nu exista o cauză, se trage de timp până se v-a muşamaliza, se v-a uita aşa cum s-au uitat multe alte incidente.

Trăim într-o buclă… mă uit la televizor şi aud o declaraţie din partea ministrului sănătăţii: „Am început o anchetă…”, parcă trăiam un deja-vu, aceeaşi declaraţie se dădea şi cu 3 luni în urmă în urma tragediei de la Piatra Neamţ, iar rezultatul?… NU există şi nu v-a exista pentru ca în ţara noastră anchetele se întind pe zeci de ani să nu care cumva să deranjeze pe cineva cu ele şi mai bine se arunca vina pe un încărcător de telefon sau o aerotermă.

            Dacă ne îndreptam atenţia către cea mai recentă tragedie, incendiul de la Matei Balş (spital căruia, conform declaraţilor ministrului Catu, i-au fost alocate sume consistente din buget pentru pandemia cauzată de Covid19), încă nu regăsim un sistem de sprinklere care este absolut obligatoriu într-o ţară europeană. De ce nu dispunem de un asemenea sistem? Să vedem… Institutul Matei Balş a fost condus ani de zile de acelaşi manager, Adrian Streinu Cercel, numit în 2007 în funcţia de manager, pe perioada guvernării PNL (2004-2008).

            De astfel mai ştim că normele europene care vizează temperatura din spitale, reglementează o temperatură de 22⁰C în saloanele bolnavilor, dar conform declaraţiei pacienţilor, temperatura din saloanele spitalului Matei Balş nu depăşea 16⁰C, aspect pentru care se face responsabila Primăria Capitalei, condusă de Nicusor Dan.

O fotografie exprima mai mult decât 1000 de cuvinte, iar fotografia de mai sus evidenţiază neputinţa, delăsarea şi incompetenta unor autorităţi care au transformat statul pe care îl reprezintă într-un stat fragil, un stat în care orice cetăţean risca să moară ars de viu pe un pat de spital, un stat în care medicii vor deveni tot mai frustraţi şi neputincioşi fiind nevoiţi să-şi exercite meseria în spitale defectuoase în lipsa unor proceduri clare şi protocoale.

            Imaginile reprezintă România normală sub conducerea lui Klaus Iohannis, care după 5 ani sterili petrecuţi la Cotroceni, iese în faţa cetăţenilor după tragedia de la Matei Balş, cu o declaraţie senină “Avem nevoie de o reforma a sistemului sanitar!”.

Un discurs tipic preşedintelui tării, care se rezuma la multe laude aduse forţelor de ordine care au acţionat în ziua fatidică, dar omite să vorbească despre cine se face vinovat de a doua tragedie de proporţii, despre cine îşi v-a asuma răspunderea celor întâmplate, sau despre metodele de remediere a problemelor din spitalele sufocate de pacienţi.

Dacă tot şi-a exprimat regretul asupra celor întâmplate, cu toţii aşteptăm fapte nu vorbe, şi anume un gest de onoare prin care îşi ia miniştrii guvernului propriu, membrii de partid de prin ministere să-i trimită pe toţi acasă să-şi dea demisiile.

Dar departe de acest gest onorabil, din contră, a 2-a zi după ce îşi exprima regretele şi ne asigura că vinovaţi vor plăţii, preşedintele Klaus Iohannis este filmat la sky pe pârtia de la Păltiniş!

De mult ne-a demonstrate că nu empatizează cu problemele cetăţenilor romani, dar măcar pentru imaginea de preşedinte al României, ar fi putut să se abţină de la momentele de relaxare şi distracţie, ca şi când nimic grav nu s-a petrecut în ţara pe care o conduce.

Hai să ne amintim jurământul depus de preşedintele Iohannis în care spunea: “Voi face tot ceea ce stă în puterile mele pentru că România europeană, modernă şi puternică, visul unei întregi generaţii să devină realitate!”… Ehh, domnule preşedinte, noi nu visam la pacienţi arşi de vii, dar cred că dumneavoastră aţi făcut tot ce vă sta în putere, şi anume să schiaţi, în timp ce nişte familii aşteaptă rezultatele ADN pe baza cărora să-şi revendice trupurile celor dragi, carbonizate într-un spital de stat unde s–au dus pentru a se vindeca!

Romanii văd şi trag concluzii, un cetăţean făcând o afirmaţie extreme de adevărată: “Pur şi simplu nivelul durerii în cot al lui Iohannis este peste puterea noastră de înţelegere!”

Este extrem de trist să vedem că tot mai mulţi oameni se feresc să mai ajungă în spitale şi că ne este ameninţată sănătatea, în timp ce autorităţile nu ştiu cum să ascundă gunoiul sub preş.

Transmit condoleanţe familiilor îndoliate, multă sănătate celor evacuaţi de la Matei Balş. Am un imens respect pentru toţi cei implicaţi în acţiunea de salvare, dar şi faţă de tot personalul medical din toate spiţatele ţării.

Sper că într-un viitor apropiat vom avea rezultatele oficiale ale anchetei însoţite de nişte demiteri la nivel înalt!