Istanbul – comorile oraşului divizat pe două continente

Andreea Moroșanu – Editor

Aveţi în plan o vacanţă în Istanbul? Nu ezitaţi!

Istanbul reprezintă fără doar şi poate oraşul contrastelor, cu o populaţie de peste 15 milioane de locuitori, amplasat pe două continente (Europa şi Asia) este catalogat că cea mai fascinantă atracţie turistică pentru oameni de pretutindeni, fiind locul unde noul şi vechiul se împletesc la fel de armonios precum aromele condimentelor, un loc al poveştilor cu prinţi şi sultani.

Secretul Istanbulului este că nu poate fi niciodată descris pe deplin de către vizitatori pentru că de fiecare dată te întâmpină cu aceeaşi aură misterioasă. Fiind un oraş atât de mare şi atât de ofertant va fi greu să vă alegeţi obiectivele primei vizite, aşadar vă puteţi inspira din propunerile mele. Iată ce este musai de vizitat în Istanbul încă de la prima vacanţă!

În primul rând trebuie să profitaţi de panorama superbă a oraşului, cazaţi-vă la hoteluri cu o privelişte impresionantă, iar acest tip de cazări găsiţi pentru toate tipurile de buget (Taksim Terrace Hotel – low buget, Saba Sultan Hotel- buget mediu, Hotel Arcadia Blue Istanbul –buget mare).

Iar acum… să ne pierdem în Istanbul!

•  Hagia Sofia acum transformată în muzeu, este una dintre cele mai mari construcţii religioase din lume, supravieţuind incendiilor, cutremurelor dar şi jefuită, Hagia Sofia continua să rămână în picioare de peste un mileniu şi jumătate.

În timpul vizitelor turistice, trebuie respectate reguli vestimentare. Aşadar, femeile nu pot intra decât dacă poarta hijab sau dacă împrumuta unul de la intrare, iar toţi vizitatorii vor paşii desculţi în moschee.

            • Miniaturk Park – pentru că într-o singură vacanţă este imposibil de bifat toate obiectivele turistice, cel mai potrivit loc pentru a face cunoştinţă cu cele mai populare destinaţii, monumente şi clădiri este Miniaturk, un parc impresionant unde totul este realizat la scara 1:25 după modelele originale, păstrând o fidelitate incredibilă detaliilor. 135 de machete vă aşteaptă să le studiaţi cu atenţie.

            • Palatul Topkapi – reprezintă un mozaic de palate, curţi, pavilioane şi grădini, un domeniu atât de vast încât poate fi lesne comparat cu un orăşel, dat fiind faptul că aici locuiau aproximativ 4000 persoane. Tezaurul este atracţia principală a palatului Topkapi, acolo puteţi admira pietre preţioase uriaşe, pumnale bătute cu rubine, dar şi impresionantul diamant Kasika care are 86 karate bătut în 49 briliante. De asemenea regăsim şi veşmintele fastuoase ale sultanilor, toiagul lui Moise, sabia lui David dar şi sabia lui Ştefan cel Mare.

Fotografiatul în Palatul Topkapi este strict interzis.

            • Palatul Dolmabahce reprezintă simbolul oraşului Istanbul, fiind considerat cel mai mare palat al imperiului otoman, putând fi admirat pe malul european al Bosforului. Nu opulenta face acest palat special, ci istoria lui. Aici a încetat din viaţa Mustafa Kemal Ataturk, în anul 1938 la ora 09:05, moment în care toate ceasurile din incinta palatului au fost oprite la acea oră. Toate ceasurile nu au mai fost repornita din acel moment până în prezent, oferind un sentiment impresionant vizitatorilor, parcă timpul s-a oprit în loc de mai bine de 80 ani.

            • Croazieră pe Bosfor: Bosforul împarte oraşul în două, separând Europa de Asia, iar aceasta croazieră vă oferă o experienţă unică, o panoramă superbă a palatelor, dar şi observarea a două lumi opuse, culturile diferă mult între partea Asiatică şi cea Europeană.

            • Grande Bazar: nici un concediu în Istanbul nu trebuie să omită o vizită în marele bazar dar şi străduţele adiacente acestuia. Dacă optaţi pentru cumpărături nu uitaţi că negocierea este obligatorie.

            • Bifaţi şi zona Taksim numită de turişti Times Square din New York. Tramvaiul roşu este emblema Taksimului, iar oamenii se urcă adesea din mers.

            Să nu uităm de baclava, îngheţată turcească, cafeaua autentică la ibric făcută pe nisip sau narghileaua!

            Pentru ultima seară petrecută în Istanbul vă sugerez cina pe un Rooftop cu privelişti incredibile asupra Bosforului. Sunt multe restaurante de acest gen în oraş iar atmosfera unei cine pe Rooftop este de vis. Că recomandare, vă pot îndruma către restaurantul de acest gen Husnu Ăla Café.

În concluzie Istanbulul este o destinaţie perfectă de vacanţă, unde cu siguranţă veţi reveni cu drag şi nerăbdare!