Jurnal de vacanţă în plină pandemie – Turcia!

Andreea Morosanu

Anul 2020 ne-a oferit o multitudine de incertitudini, nesiguranţa dar şi o avalanşă de stări neresimtite de mulţi dintre noi până la apariţia pandemiei.

Eu personal am învăţat să apreciez mai mult lucrurile mărunte, oamenii din jur, familia dar şi momentele de libertate, concediile.

A fost un an incert din multe puncte de vedere, cu toţii am renunţat la diverse obiceiuri iar multe cunoştinţe şi-au anulat inclusiv unicul concediu din an. Scopul acestui articol în primul rând este să încurajez cititorii să opteze pentru vacanţe, indiferent că suntem sau nu în aceeaşi situaţie şi în următorii ani vreau să vă prezint în detaliu cum arată un concediu într o ţară orientală şi cum puteţi să vă relaxaţi şi să vă detensionaţi de panică şi stresul indus în România.

Cu ajutorul unor persoane minunate care m-au ajutat cu informaţii despre călătorile din luna Iulie a anului 2020 şi pe această cale vreau să le mulţumesc încă odată pentru timpul, încurajările şi detalierea condiţiilor de călătorie în acea perioadă, am achiziţionat bilete cu 2 săptămâni înainte, iar în dată de 9 iulie am pornit către meleagurile orientale.

Ca în fiecare an, am călătorit cu maşina personală, pentru că pe lângă turismul de relaxare ne place şi turismul cultural, Turcia având din plin tot felul de experienţe culturale: oraşe, cetăţi, muzee, cascade, peşteri dar şi peisaje unice.

Drumul este întotdeauna plăcut, uşor obositor, călătorind şi cu copilul, dar beneficiile vacanţei cu maşina personală sunt imense şi astfel am avut oportunitatea să admirăm o mică parte din peisajele impresionante ale Turciei, iar partea asiatică pare desprinsă din poveste. Turcia ne oferă pe întreg traseul zone de oprire pentru relaxare, cu terase, parcuri pentru cei mici, zone de restaurant… drumul este o adevărată plăcere şi aventură.

Anul acesta însă totul era nou, era pandemie pretutindeni deci nu ştiam foarte bine la ce să ne aşteptăm, insă spre surprinderea noastră am întâlnit o altă viziune asupra pandemiei, o altă abordare ceea ce mi s-a părut extrem de interesant. Încă de la punctul de frontieră a Turciei am primit un mic ghid cu recomandări şi măsuri de precauţie, dar şi un kit care conţinea măşti şi dezinfectant, extrem de safe totul şi civilizat!

Am optat pentru 11 zile de relaxare la Long Beach Resort de lângă Alanya, un resort în adevăratul sens al cuvântului, cu extrem de multe activităţi unde chiar nu ai cum să te plictiseşti!

Hotelul ne-a impresionat plăcut de la bun început, zona exterioară extrem de curată, foarte multe spaţii verzi cu palmieri şi extrem de multe flori, întreg resortul fiind întins pe o suprafaţă de 75.000 mp. 90% din resorturile din Antalya/Alanya sunt cu adevărat impresionante şi au un stil aparte de a face turism extrem de bine oferind întotdeauna vacanţe de neuitat pentru oaspeţii lor.

Hotelul la care noi deja ne aflăm, Long Beach Resort, dispune de plajă privată, 4 aqua parcuri din care unul pentru adulţi plus multiple activităţi atât gratuite dar şi contra-cost. Dispune de 9 piscine, dintre care 2 sunt pe plajă cu apă sărată de mare, 6 sunt cu apă dulce şi una cu apă termală. Mâncarea este diversificata şi delicioasă, zone de fastfood la plajă/piscina cu program continuu, plus baruri şi bufete de fructe. În restaurantul principal fiecare seară avea o tematică (Mexic, Italia, Turcia) conturate printr-o diversitate de mâncăruri specifice acestor tari.

Baclavalele sunt specialitatea lor, nu ai cum să ajungi în Turcia şi să nu încerci baclava, ceaiul lor sau carnea de oaie care este preparată într-un mod diferit faţă de cum suntem obişnuiţi. Dealtfel, în cultura lor este o mare ofensă să refuzi când eşti servit cu ceaiul lor (ţine loc de „bine ai venit”) sau negocierea produselor în marile bazare de pretutindeni, chiar şi în această perioadă nu şi-au restrâns obiceiurile.

Aleg de ani buni litorarul turcesc datorită climatului, beneficilor, atmosferei, inclusiv acum am fost plăcut impresionată să văd spiritul civic al oamenilor, responsabilitatea, nu am simţit nici un moment nici în incinta resortului dar nici pe întreaga călătorie sau locurile care le-am vizitat panica oamenilor precum în ţara noastră. Oamenii erau dezinvolţi, responsabili am admirat enorm un alt mod de abordare împotriva acestui virus. Menţionez că nu ni s-a solicitat test Covid nici la intrarea în ţara nici la intrarea în resort, nu s-au înregistrat cazuri sau creşteri ale cazurilor de infectări în perioada turismului sau pe întreaga perioadă în care hotelul a funcţionat şi aceste afirmaţii au ca baza certificatul de funcţionare al hotelului care se actualiza lunar în urma controalelor, iar în incinta hotelului, spaţii închise nu s-a impus purtarea măştii, totul fiind că în anii anteriori, detaliu care te deconecta definitiv şi îţi permitea o relaxare la superlativ, practic uiţi că există această problemă care a acaparat întreaga lume.

Revenind la privilegiile turismului turcesc, vreau să subliniez partea de divertisment pe care o regăsim în majoritatea resorturilor, iar aceasta completează perfect sejurul. În acest an am beneficiat de mini club, activităţi multiple pentru copii de toate vârstele (concursuri de pictură pe plajă, concursuri în spaţii amenajate, dansuri, spectacole, mascote, picturi pe faţă), mini disco, spectacole la amfiteatru cu tematica diversificată seara de seară dar şi discotecă cu muzica live.

Cum am spus, beneficiile vacanţei cu maşina personală sunt mari. Noi am vizitat atât Antalya cât şi Alanya, şi că o părere personală pot spune că Alanya mi a plăcut mult mai mult ca staţiune. Portul Alanya este impresionant. Oraşul Alanya este desprins parcă dintr o poveste, unicul oraş construit în trepte pe coasta muntelui presărat cu monumente turceşti precum Turnul Roşu construit în 1226 care adăposteşte un muzeu etnografic, iar pe vârful dealului cetatea din Alanya care ne oferă o privelişte grandioasă, parcă sta şi priveşte oraşul! A fost prima mea impresie, la o distanţă de 15 km Antalya este impresionantul Dolphin Park unde există posibilitatea de a înota cu delfinii, dar şi SharkCage, unde doritorii de senzaţii extreme pot cobora la 15 m adâncime sub apă, închişi într o cuşcă, echipaţi cu tub de oxigen, şi devenind prada pentru rechini, bineînţeles totul fiind sub control. Dealtfel mai sunt nelipsitele croaziere pe mare, organizate zilnic în portul din Alanya (dar vin şi la hotel cu oferte), croazieră durează 8-9 h, all inclusive, cu un itinerariu impresionant fiind vizitate toate peşterile din largul Mediteranei, zona unde se regăsesc în larg delfinii iar turiştii sunt invitaţi să-i hrănească, dar şi peşterile secrete din munţi unde se ascundeau piraţii, turiştii beneficiind de informaţii şi întreaga istorie a traseului pe toată perioada călătoriei.

În concluzie a fost un concediu minunat, hotelul incredibil de frumos, temperaturile perfecte, apa mării extrem de caldă şi curată. Sezonul lor începe în luna Aprilie şi se termină în luna Noiembrie. În luna aprilie cred că temperaturile sunt acceptabile dar temperatura marii nu este foarte mare, dar începând cu luna mai este un climat perfect. Cele mai favorabile luni pentru concediu în Antalya/Alanya sunt Iunie, Iulie, Septembrie şi Octombrie. Pentru mine Turcia rămâne destinaţia mea de suflet pentru orice tip de concediu atât de familie dar şi grupuri de prieteni.

Poate pe viitor voi prezenta şi experienţele mele din Istanbul, un oraş cu o istorie impresionantă.

Scopul acestui articol, în principiu a fost de a prezenta experienţa mea pe litoralul turcesc în vreme de pandemie. Aşadar, anul acesta, nu va mai anulaţi concediile! Asiguraţi-vă doar că aveţi o colaborare cu o agenţie de turism de încredere şi mergeţi în vacanţele dorite pentru odihnă, relaxare dar şi deconectare! Dacă nu aveţi o destinaţie în vedere, vă recomand cu drag litoralul turcesc şi nu veţi regreta!

Andreea Morosanu