17/01/2025

Intalnire de lucru a Grupului de lucru Romano-Bulgar

16640729_248732785571391_1124307769574085281_n

Grupul de lucru comun al reprezentanţilor agricuturii din judeţul Giurgiu, România, şi districtul Ruse, Bulgaria(GLAC Giurgiu-Ruse) a fost înfiinţat în anul 2010 de către Consiliul Judeţean(CJ) Giurgiu şi Prefectura Districtului Ruse, pentru a facilita cooperarea în domeniul agriculturii în regiunea Giurgiu-Ruse.

Cu sprijinul Asociaţiei Euroregiunea Danubius Giurgiu-Ruse, Grupul a organizat şi desfăşurat numeroase întâlniri în judeţul Giurgiu, România, şi districtul Ruse, Bulgaria.
Cooperarea în cadrul Grupului este realizată prin schimburi de informaţii tehnice şi de documentare, vizite de lucrur ale specialiştilor, fermierilor, consultare reciprocă privind problemele de interes pentru ambele părţi, consultanţă în vederea identificării de proiecte comune.

Pe parcursul celor 7 ani de activitate, GLAC Giurgiu-Ruse a primit felicitări din partea mai multor instituţii din domeniul agricol şi chiar de la ministerele de agricultură din cele două ţări, asigurând cadrul prin care multe firme din regiune şi-au extins reţeaua de colaboratori din ţara vecină şi nu numai.

Ministerul Agriculturii din România a folosit în luna iunie 2016 modelul GLAC Giurgiu-Ruse pentru a crea o comisie asemănătoare la nivel central.

Preşedinţia GLAC este asigurată, prin rotaţie, de către o persoană din conducerea Consiliului Judeţean Giurgiu, respectiv Prefectura Districtului Ruse.
Din GLAC fac parte membrii permanenţi- specialişti în agricultură, afaceri şi finanţări nerambursabile, directori ai diverselor instituţii de agricultură din judeţul Giurgiu şi districtul Ruse- şi membri invitaţi, în funcţie de tematica stabilită şi aprobată de comun acord la începutul fiecărui an.
Secretariatul Grupului este asigurat de Serviciul Centrul de Afaceri Transfrontalier “Danubius” din cadrul CJ Giurgiu.

Vineri, 10 februarie, prin semnarea acordului pentru stabilirea cadrului de lucru necesar desfăşurării activităţii GLAC Giurgiu-Ruse, vor fi stabilite următoarele aspecte importante:

-Părţile vor coopera în domeniile: agricultură, alimentație, dezvoltare rurală, afaceri în agricultură, prin actiuni comune avand ca scop:
– Asigurarea de sprijin pentru cooperarea transfrontalieră de afaceri și promovarea unei imagini și identități regionale;
– Cooperarea în domeniul dezvoltării resurselor umane – dezvoltarea în comun a competențelor și cunoștințelor.
Acordul este încheiat până la 31 decembrie 2020 şi intră în vigoare la data semnării.