CONSILIUL JUDETEAN VREA ZONA LIBERA GIURGIU

Aleşii judeţeni giurgiuveni au aprobat, marţi, 9 august, trecerea SC Zona Liberă de la municipalitate în subordinea Consiliului Judeţean Giurgiu.
Aceasta, în cadrul unei şedinţe extraordinare.
Mai întâi, consilierul juridic Daniela Pătru a explicat faptul că, legal, această trecere este consfinţită de o decizie a Curţii Constituţionale din 2014, ce prevede ca o Zonă Liberă să fie administrată de către autorităţile judeţene.
La rândul său, administratorul public al judeţului, Răzvan Cuc, a luat cuvântul şi a vorbit despre oportunitatea revenirii SC Zona Liberă la Consiliul Judeţean Giurgiu.
El a amintit faptul că Zona Liberă Giurgiu a prezentat o mare atractivitate pentru domeniul privat, până în 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. După aceea, facilităţile acordate s-au restrâns către firmele din zona non-euro. Acum, firmele care îşi desfăşoară activitatea acolo sunt nevoite să plătească o serie de taxe, precum cea de acces ori cea de licenţă.
„Şi eu am fost director al Zonei Libere, 2 ani şi jumătate, şi cunosc problema cu lipsa unei infrastructuri adecvate pentru atragerea de noi investitori acolo. Zona Liberă Giurgiu trebuie văzută ca un pol economic, trebuie văzută ca o entitate generatoare de locuri de muncă. Şi atunci am spus, dar reiau ideea, că autorităţile locale, în speţă Consiliul Local, nu pot suporta costurile necesare punerii la punct a infrastructurii şi că singura soluţie o reprezintă fondurile europene”, a spus Cuc.
Administratorul public al judeţului a precizat că, întrucât Zona Liberă nu este eligibilă singură pentru a putea depune proiecte europene, cea mai bună soluţie o reprezintă o instituţie precum Consiliul Judeţean Giurgiu.
Proiectul privind preluarea în administrarea CJ a Zonei Libere Giurgiu a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
Zona Liberă Giurgiu a fost dată în administrare Consiliului Local Giurgiu, în anul 2008, de către CJ Giurgiu.