Alt bacalureat – acelasi dezastru

Desi ar trebui sa fie promitator pentru ca anul trecut promovabilitatea a fost de doar 37 %, anul asta cu 40% ar trebui deja sa tipam in piata publica de fericire ori lucrurile nu stau chiar asa.

Suntem firesc ultimii din Romania la bac primii la psd.

Nu fac nici-o analogie desi ar cam trebui. Insa o scurta incercare de a gasii cauze avem voie.

Sistemul! Uite ca am gasit vinovatul. Sistemul este cel care nu se upgradeaza la realitatea cotidiana, care nu introduce criterii concurentiale, care sa faca diferenta!

Vrei la Maiorescu – in regula,  avem in fiecare an 4 clase – 120 de elevi si punct!

Vrei la Vianu – corect – avem 4 clase – 120 de elevi si punct!

PE BAZA DE EXAMEN SI DEPARTAJARE CU LIMITA A MEDIEI DE INTRARE!

In conditiile in care absolventii gimnaziului intra la Maiorescu cu media 4 la capacitate e firesc ca acel copil sa se piarda in SISTEM,  nu este numai el de vina, este si parintele care vrea sa isi vada odrasla la liceu de mate fizica desi lui ii plac semintele si manelele.

Si e tot vina SISTEMULUI care isi permite sa tina angajati niste profesori doar pe considerente sociale – ca sa aibe si ei un loc de munca cum s-ar spune si care din profesor de fizica s-a transformat in profesor de informatica – din prof de chimie in protectia mediului si din prof de geografie in profesor de navigatie si cultura civica.

De ce sa nu faci trei licee dar bune la care din 1000 de absolventi de gimnaziu sa intre 500 si restul scoli profesionale sau de meserii?

Pana nu reusim sa vedem ce meserii se cauta, pana nu avem concurenta pe locurile de intrare la liceu – tot asa de tristi vom fi in fiecare an!

Si apoi nu o sa ne mai miram cand beizadelele in loc sa mearga la liceu ii gasim la cafea, tigari, alcool si droguri!