Ce se întâmplă în creierul nostru în timpul anesteziei?

Deşi anestezia a fost considerată pentru multă vreme de către Biserică un păcat, medicii au încercat întotdeauna să studieze şi să înţeleagă corect durerea care reprezintă o perturbare a aprovizionării celulelor cu oxigen.
Anestezia generală este o comă dirijată, în care pacientul îşi pierde contactul cu realitatea. Medicul anestezist Nicolae Bacalbaşa a explicat că în acele momente „sunt păstrate doar funcţiile organelor interne, aşa-numitele funcţii vegetative şi acelea profund perturbate”.

Anestezia generală, un proces empiric

Existenţa noastră depinde de aprovizionarea continuă a fiecărei celule cu oxigen, iar acest lucru este realizat de aparatul circulator şi cel respirator. „Ambele sunt afectate de actul anesteziei generale. Practic, este un proces periculos, care în principiu ne pune în pericol viaţa. Din fericire, acest proces este din ce în ce mai bine controlat, dar, din nefericire, nu este înţeles până la capăt. Sigur că se ştie că se acţionează asupra unor proteine celulare numite canale ionice, există suficiente date ale acţiunii moleculare ale anesteziei generale, dar,..

practic, procesul nu este până la capăt cunoscut, ceea ce înseamnă că anestezia generală este până la urmă un proces empiric, care este acceptat datorită riscurilor statistice considerate acceptabile în raport cu beneficiile”, a declarat dr. Nicolae Bacalbaşa, medic anestezist. Practic, în ultimii ani, mortalitatea în anestezie a scăzut considerabil. În bună parte, datorită monitorizării, adică a dezvoltării tehnologiei care permite urmărirea nivelului de oxigen din sânge. „Înainte, exista o monitorizare a contracţiilor inimii, iar acum lucrurile merg mult mai departe asupra eficienţei transportului oxigenului din sânge. De remarcat că în determinarea completă a unei drame anestezice, omul joacă rolul principal. Două treimi dintre accidentele şi incidentele anestezice sunt de cauză umană. În anestezie, se folosesc foarte mult datele din aviaţie pentru că şi acolo omul reprezintă o sursă majoră de vulnerabilitate în cadrul securităţii transportului”, a spus dr. Nicolae Bacalbaşa.


Ce este anestezia imperfectă

De multe ori, pacienţii au fost conştienţi în timpul intervenţiilor chirurgicale şi astfel au auzit tot ce se întâmpla în jurul lor. Anestezia, spun medicii, este un domeniu care a suferit o revoluţie în creşterea eficienţei şi a securităţii acestui act. „Sigur că este o senzaţie îngrozitoare să nu te poţi mişca, să nu poţi reacţiona şi să auzi chiar dacă nu te doare. Este o formă de tortură psihică şi este o imperfecţiune a anesteziei. Dar sigur că nu există un act medical care să nu implice riscuri. Ca atare, trebuie să fii conştient de acest aspect. Şi eu am beneficiat în cursul activităţii mele de acest avantaj, că împreună cu pacientul eşti o echipă şi el îşi asumă alături de tine nişte riscuri. Natura nu face cadouri, nimic nu este gratis, nici sănătatea. Şi asta se referă şi la bani, şi la riscuri”, ne-a explicat dr. Nicolae Bacalbaşa, medic anestezist. Anestezia a fost folosită pentru prima dată în anul 1840 şi a fost în mare măsură legată de tehnicile din război. După Primul Război Mondial erau foarte mulţi oameni mutilaţi şi care trebuiau operaţi pe faţă, „dar nu aveai cum pentru că interferai cu căile aeriene şi atunci a apărut ventilaţia mecanică şi care a fost legată şi de o catastrofă pe care nu ne-o mai amintim, dar prin care omenirea a trecut: epidemiile de poliomielită. Ventilaţia, care e parte esenţială a respiraţiei, este un proces mecanic care poate fi protejat integral şi este o componentă esenţială a anesteziei generale”, a spus dr. Nicolae Bacalbaşa.