De ce vinul roşu consumat cu măsură poate fi o minune pentru sănătate

Deşi consumul de alcool nu este în genere recomandat de medici, aceştia spun că vinul roşu, consumat cu măsură şi de persoanele care nu au contraindicaţii în acest sens, poate fi folositor pentru sănătate. Studiile din ultimele decenii arată că vinul roşu sporeşte protecţia vaselor de sânge cu mai bine de 25%,prin cresterea colesterolului protector, numit HDL. Medicul cardiolog Ioan Bostaca a precizat pentru „Adevărul” că vinul roşu, „dacă este de calitate şi dacă e o cantitate de bun simţ”, este folositor mai ales în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu boli cardiovasculare. „Problema României este însă că se află printre primele poziţii din Europa la consumul de alcool. Vinul roşu conţine un antioxidant important, resveratrolul. Este un element cheie în sănătatea inimii, pe care inclusiv unele medicamente îl conţin, fiind extras din ciorchinele de struguri. Trebuie, totuşi, ţinut cont că consumul exagerat poate fi dăunător şi poate determina apariţia boliloc cardiovasculare. Lumea occidentală consideră că două drinkuri de vin la bărbaţi şi unul la femei este cantitatea ideală şi optimă pentru te menţine sănătos. Eu spun că pacienţii noştri bărbaţi nu ar trebui să bea mai mult de 1l de vin pe zi, consumat în două drinkuri a câte 400-450 de ml, în timp ce femeile nu trebui să depăşească 750 de ml, consumate tot în două drinkuri. Acesta este consumul raţional, cantitatea de peste 1l este toxică şi nocivă”, ne-a spus dr. Ioan Bostaca, medic cardiolog în cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Alte studii referitoare la vinul roşu a scos la iveală că persoanele care consumă în cantitate moderată această băutură prezintă riscuri mai mici de a devin obeze. De asemenea, un studii în care subiecţi au fost femei de 70 de ani a relevant că cele care consumau vin roşu aveau o memorie mai bună. Într-un material prezentat de El Pais, nutriţionistul Vanesa Leon recomandă consumul a unul sau două pahare de vin pe zi. „Creşterea consumului pentru a beneficia de antioxidanţi poate, din contră, să mărească rata mortalităţii totale şi a celei cauzate de boli cardiovasculare. În exces, provoacă intoxicaţie acută sau cronică, scăderi bruşte ale tensiunii, tulburări psihice şi de ritm cardiac, leziuni neuronale pe termen lung, dependenţă’, spune Vanesa León. Javier Graus îi dă dreptate, afirmând că abuzul va înlocui efectul revitalizant prin somnolenţă şi durere de cap, mărind riscul de hepatotoxicitate, în special în cazul femeilor”, a precizat Leon.