16/06/2024

Somon la cuptor cu sparanghel, rosii si unt

Am gatit acest somon pentru un pranz rapid, folosindu-ma de doar cateva ingrediente, am obtinut o masa super gustoasa si satioasa.

Ingrediente: (pentru ~4 portii)

  • ~600 g somon
  • ~300 g sparanghel (eu am avut congelat)
  • ~200 g rosii cherry
  • o lamaie
  • 4-5 catei de usturoi
  • cateva fire de patrunjel proaspat
  • 40 ml ulei de masline
  • 2-3 fire de rozmarin proaspat
  • 3 fire de ceapa verde
  • 100 g unt
  • sare + piper

Preparare:

Spalam pestele si il tapetam cu niste servete de bucatarie ca sa absorbim surplusul de apa.

Curatam usturoiul si il dam prin presa. Taiem patrunjelul marunt.

Spalam rosiile si le taiem pe din doua. Taiem lamaia in doua.

Topim untul la microunde pentru ~1 minut. Il amestecam cu patrunjelul tocat, usturoiul zdrobit, zeama de la jumatate de lamaie plus sare si pieper.

Intr-un bol punem sparanghelul, 20 ml ulei, sare + piper si amestecam bine.

Procedam la fel cu rosiile, folosind restul de 20 ml de ulei, sare si piper.

Pregatim o tava cu hartie de copt si adaugam in lateralele tavii sparanghelul impartit egal. In mijloc punem ramurelele de rozmarin si deasupra asezam pestele.

Folosind o pensula de patiserie, ungem cu untul pregatit mai devreme, atat sparanghelul cat si pestele.

Adaugam deasupra fiecarei bucati de peste cate o feliuta de lamaie taiata din jumatatea de lamaie ramasa. Adaugam si rosiile. Presaram si un pic de piper.

Dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 25-30 minute, in functie de cuptor. Nu lasati mai mult de 30 de minute pentru ca riscati sa uscati pestele. Cand s-a rumenit frumos, scoatem tava din cuptor si oprim cuptorul. Presaram deasupra ceapa verde taiata marunt si servim.