16/06/2024

Grevă japoneză la Institutul Naţional de Statistică. Angajaţii sunt nemulţumiţi de „situaţia salarială discriminatorie”

Angajaţii Institutului Naţional de Statistică din Giurgiu, Bucureşti, dar şi alte mari judeţe sunt, miercuri, 26.04.2023, în grevă japoneză. Motivul acestui protest este „situaţia salarială discriminatorie”.

            Conform comunicatului oficial, Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB) organizează miercuri greva japoneză pe durata întregii zile de muncă, iar solicitările SINSB sunt:

„Ca urmare a situaţiei salariale discriminatorii la care sunt supuşi angajaţii Institutului Naţional de Statistică (INS) de o lungă perioadă de timp, trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici şi ca urmare a nepăsării totale a factorilor decidenţi faţă de numeroasele notificări, adrese şi acţiuni de protest, solicita de urgenţă:

  • aplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în dată de 13.07.2022 cu tema Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică şi a Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică.
  • stoparea discriminărilor salariale la care sunt supuşi angajaţii Institutului Naţional de Statistică din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică.
  • uniformizarea grilei de salarizare din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică.

          Greva japoneză se desfăşoară simultan în Institutul Naţional de Statistică Bucureşti şi în 26 de direcţii teritoriale de statistică din Bucureşti, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vaslui.

Conform calendarului de proteste stabilit de sindicalişti, salariaţii din INS vor picheta în dată de 11 mai sediul Parlamentului României, începând cu ora 10.00 şi sediul Institutului Naţional de Statistică Bucureşti, începând cu ora 11.45.

            Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti a anunţat Guvernul României că „va declanşa procedurile de întrerupere a activităţii, demers cu implicaţii majore în punerea în aplicare a măsurilor economice şi sociale ale Guvernului sau respectarea termenelor de transmitere a datelor către Eurostat şi alte organisme internaţionale”.

            INS furnizează date pe plan intern şi extern către Eurostat.