16/06/2024

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, în 2023

SENATOR PSD DE GIURGIU – ROBERT CAZANCIUC

Panorama magnifică din imagine, aflată chiar în inima patriei noastre, mi-a reverberat în minte Primăvara lui Topârceanu – „După-atâta frig și ceață, Iar se-arată soarele…” – ducându-mă cu gândul, într-o fulgerătoare retrospectivă, la anul care tocmai s-a încheiat.

Un an cu negură și nori negri, un an greu pentru România, pentru noi toți, după lunga și istovitoarea perioadă de pandemie, un an în care am simțit nu doar efectele restricțiilor socio-economice, ci și pe cele ale groaznicului război din vecini. Și încă le resimțim.

Pentru fiecare dintre noi au fost cu siguranță și lucruri bune în plan personal sau profesional.

În plan personal sunt foarte mândru de reușitele copiilor mei: Kira a devenit campioană națională la tir cu pușca, iar Dinu a reușit să intre la liceul unde și-a dorit, după un 10 curat la matematică.

În plan profesional sunt bucuros că am reușit împreună cu colegii mei din Partidul Social Democrat, din Senat, să gestionăm treburile țării astfel încât companiile care activează în România și toți romănii să fie cât mai puțin afectați de crizele care parcă s-au abătut toate dintr-o dată asupra vieților noastre, să le oferim sprijin concret, nu iluzii, dar și să punem bazele unor proiecte mult dorite, mai ales în zona de șosele, căi ferate sau sănătate. A fost un an în care am reușit să ne convingem colegii de Coaliție că trăim vremuri în care solidaritatea rămâne singura cale de urmat pentru a demonstra că suntem cu adevărat în slujba poporului, așa cum poporul a demonstrate-o lumii întregi prin sprijinul necondiționat al celor peste 1 milion de refugiați de război care au trecut prin țara noastră.

Și, coincidență sau nu, pentru că se apropie Ziua Culturii Naționale, când se împlinesc 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, îmi răsună în minte versurile poetului național „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie…”. Versurile pline de patos mă animă, mă însuflețesc cu speranță și credință într-un „mare viitor”.

Avem nevoie de multă liniște, asta e clar, mai ales că se aude zăngănitul armelor de peste graniță. Avem nevoie de stabilitate, pe care ne-o dorim de mulți ani și spre care am făcut un pas important anul trecut. Ne trebuie mai multă înțelepciune și poate chiar mai multă răbdare. Fără doar și poate, ne trebuie demnitate și tărie de caracter, mai ales în fața lumii. Și, complementar, cutezanță. Iar, peste toate acestea, unitatea, în locul vrajbei și disensiunilor profunde ce ne-au măcinat până acum. Sunt trăsături care ne-au definit neamul, dar pe care le-am cam pierdut pe drumul înnegurat al istoriei (recente).

Sunt puținele și umilele mele dorințe pentru toți românii, oriunde s-ar afla, pentru acest an, iar toate acestea pentru că îmi doresc o Românie în bună stare.

La mulți ani, Ion, Ioana!

La mulți ani tuturor românilor!