Amenzi pentru românii care refuză completarea datelor pentru Recensământul 2022

Andreea Morosanu – Editor

            Până în dată de 15 mai, poate fi realizat recensământul online, prin completarea formularelor pe platforma de recensământ pusă la dispoziţie, acest proces fiind denumit autorecenzare. Pentru persoanele care aleg varianta autorecenzarii, statul oferă o zi liberă legală, indiferent dacă lucraţi în sectorul public său privat.. Ziua liberă plătită se acordă în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode, dar trebuie reţinut faptul că autorecenzarea nu este obligatorie.

            Începând cu data de 15 mai, persoanele care nu au accesat platformă în vederea autorecenzarii, vor fi contactaţi de către recenzorii de teren în vederea recenzării locuinţelor şi a persoanelor aflate în gospodărie.

Pe o perioadă de două luni, din data de 15 mai, recenzorii de teren îşi vor desfăşura activitatea în vederea colectării datelor prin interviu faţă-în-faţă asistata de calculator a înregistrărilor individuale, a clădirilor şi locuinţelor.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România se referă la populaţia rezidenta care trăieşte pe teritoriul ţării noastre şi oferă statistici despre structura demografică şi socio-economica a populaţiei, gospodarii, fond locativ, condiţii de locuit şi clădirile în care sunt situate locuinţele.

Datele obţinute sunt folosite pentru politici publice naţionale şi locale, cum este în cazul alegerilor, de exemplu, dar şi în activităţi administrative sau de cercetare.

Persoanele care refuză furnizarea de date pentru recensământ vor risca o amendă cuprinsă între 1000 lei până la 3000 lei.

Conform OUG nr.19/2020, fac obiectul recenzării la recensământul din România:

  1. persoanele cu cetăţenie romana, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România.
  2. persoanele cu cetăţenie romana, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni.
  3. persoanele cu cetăţenie romana care sunt membrii ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forţelor armate naţionale staţionate în restul lumii, personalul naţional al bazelor ştiinţifice naţionale stabilite în afara teritoriului geografic al ţării, persoanele de cetăţenie romana care sunt membrii ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave şi platforme plutitoare operând parţial sau în întregime în afară teritoriului economic.
  4. gospodăriile şi nucleele familiale
  5. clădirile de locuit
  6. clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea
  7. locuinţele situate în orice clădire, indiferent de formă de proprietate, de pe teritoriul României.
  8. spaţiile colective de locuit

Recensământul este important, deoarece ne spune povestea evoluţiei şi a transformării noastre şi ne oferă o imagine de ansamblu actualizata.

      Nevoile comunităţii noastre vor fi reprezentate corect dacă toţi membrii participa la recensământ în mod responsabil.

Nu vă lăsaţi dezinformaţi de fake-news urî, participarea la recensământ este o responsabilitate civică!