Decembrie constituțional

SENATOR PSD DE GIURGIU – ROBERT MARIUS CAZANCIUC

Finalul de an nu îmi aduce doar amintirea zilei de 30 decembrie 1947 în care Regele Mihai a fost forțat să abdice, ci și vestea bună a ieșirii din tipar a Caietului Constituțional.

În acest decembrie am aniversat 30 de ani de la adoptarea în 1991 a primei Constituții democratice de la momentul abdicării și intrării României într-un hiatus constituțional odată cu suspendarea Constituției prin „Legea pentru constituirea Statului Român în Republica Populară Română”

.A reușit această Constituție să fie un adevărat liant al națiunii în ultimele trei decenii?

Pentru a căuta un răspuns la această întrebare, Asociația Pro Democrația și Institutul Social-Democrat „Ovidiu Șincai” au lansat la 1 iulie 2021 o serie de consultări și dezbateri publice consacrate analizei de ansamblu a evoluției societății românești guvernate de actuala Constituție, iar pe această bază să ofere, din perspective și orientări analitice diferite, soluții la problemele și provocările vieții politice și sociale.

Volumul reunește lucrările prezentate în această primă dezbatere. Sunt contribuțiile a 12 profesori universitari și doi membri ai Adunării Constituante. Această consultare amplă este deschisă în continuare mediului academic, specialiștilor și experților în diferite domenii ale vieții sociale, neangajați politic, pentru a-și exprima opiniile privind o Constituție a viitorului și, totodată, pentru a evidenția în ce măsură Legea fundamentală poate fi îmbunătățită, pentru a răspunde marilor provocări ale societății românești, obiectivelor comune europene și ale omenirii în general.

Dezbaterile asupra Constituției trebuie să se axeze pe necesitatea ca Legea fundamentală să aibă în centrul ei OMUL, cu drepturi și libertăți fundamentale, și un stat capabil în mod real să asigure protejarea lui printr-o arhitectură constituțională care să statueze cooperarea loială dintre puteri în folosul cetățeanului.