Băiatul în pijama vărgată

SENATOR PSD DE GIURGIU – ROBERT CAZANCIUC

Printr-o așezare mai puțin obișnuită a treburilor , termin ieri ce aveam de lucru mai devreme decât era programat. Câștig câteva ore pe care mi le propun să le petrec cu copiii în fața televizorului, la un film.

Dorința-mi nu este ușor de îndeplinit ținând cont de preocupările fetelor și băieților la 14 și 16 ani.Iau telecomanda și trec în revistă câteva titluri ale unor filme de acțiune, SF, povestioare romantice și altele de văzut vineri seara.

Ne atrage atenția o imagine cu câțiva băieți care aleargă pe o stradă. Intrăm în joc din curiozitate: “După ce familia lui se mută din Berlin în Polonia, un băiat se împrietenește cu un altul ce locuiește dincolo de gard, fără să știe că acesta este un deținut evreu”, ne spune prezentarea pe scurt a filmului.

Am urmărit maturizarea bruscă a unui băiețel confruntat cu pierderea familiei într-un lagăr de concentrare, dar și inocența prietenului de dincolo de sârma ghimpată care nu înțelege de ce nu poate să iasă să joace șah, fotbal sau de ce nu pot explora lumea împreună.

Mi –am imaginat pentru moment o mașină a timpului care a putut ajunge în ultima clipă în locul în care implacabilul putea fi evitat. Nu a fost așa, scenariul nu a fost scris de minți bolnave, ci pe baza unei istorii negre în care copiii au ajuns în camera de gazare.

Tati, cum a fost posibil așa ceva?

Mă uit dimineța în calendar și văd că suntem în ziua de 9 octombrie, data la care în urmă cu 80 de ani și din țara noastră au plecat trenurile morții!