19/05/2024

Tichetele de vacanță , cunoscute și sub denumirea de vauchere de vacanță îți sunt oferite de către angajator în urma muncii depuse, în baza contractului de munca. Acestea sunt niște bonuri valorice reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care a intrat în vigoare la începutul anului 2018. Vaucherele de vacanță sunt primite pe lângă salariu sau bonuri de masă și îți dau posibilitatea unei vacanțe în care nu ești nevoit să plătești transportul sau cazarea.

Important de știut este faptul că tichetele sunt nominale și netransmisibile. Pe scurt pot fi folosite doar de salariatul care le-a primit, tichetele având numele acestuia trecut pe ele, și nu pot fi comercializate sau oferite altei persoane cu scopul de-a obține valoarea lor în bani, acest lucru fiind interzis prin lege.

Suma maximă pe care o poți primi sub forma tichetelor de vacanță este de șase salarii minime brute, adică 12.480 lei, raportat la valoarea salariului minim brut din prezent, adica 2.080 de lei.
Trebuie să ții cont că , în cazul în care ai primit vaucherele de vacanță nu vei mai putea primi bilet de odihnă sau primă de sărbători pe parcursul aceluiași an.

Un alt lucru pe care ar trebui sa-l ai la cunoștință este faptul că vaucherele de vacanță pot fi folosite doar în Romania, nu și în străinătate , doar în unitățile turistice autorizate, dar și pentru pachetele turistice care includ masă , transport, cazare, sau alte costuri de agrement.
De altfel, tichetele nu pot fi utilizate în alte scopuri sau pentru alte servicii turistice din străinătate, fie că este vorba de excursii, transport, cazare la hoteluri etc.

Beneficiile pe care ți le oferă tichetele de vacanță . Dupa cum am menționat și mai sus, orice angajat poate să primească tichetele de vacanță . Ele pot fi oferite în orice perioadă a anului și au termen de valabilitate un an de la data la care au fost emise. Trebuie să se țină cont și de faptul că angajatorul poate să ofere tichete de vacanță tuturor angajatilor săi, sau doar celor care au atins anumite performațe la locul de muncă .

În cazul în care ai șansa de-a te bucura de această rentabilitate ai mai multe avantaje, cum ar fi:
-Poți pleca mai des în vacanță
-Ai termen de valabilitate pentru ele de un an, deci îți poti planifica cu grija perioada în care îți dorești concediul.
-Poți face economii la bugetul de vacanță
-Le poti folosi ca sa platesti masa, transportul, cazarea
-le poți utiliza la numeroase unitati turistice din tara.

Deci, daca primesti vaucere de vacanta iti poti planifica concediul fara griji deoarece vei fi scutit de o mare parte din cheltuieli.