„Cand o carte se loveste de un cap si suna a gol…nu-i de vina intotdeauna cartea!”
Nu incerc sa fac pe desteptul. Nu am fost un elev eminent, aveam sclipiri si probabil o capacitate de memorare la prima vedere care ma ajuta sa am note relativ bune. In 89 eram in clasa a X-a, in 1992 terminam liceul mai mult datorita tatalui meu care intelesese ca intrasem intr-un anturaj prost si a facut tot ce tinea de el (a se citi bataie si pedepse cat cuprinde), sa continui studiile. Am luat si bacul, relativ cu nota mare, nu mai stiu exact, dar ceva gen 8, intr-o perioada in care ma formam ca om, eram indragostit, contextul era cel de dupa revolutie, sumbru, in care nu stiai de ce sa te apuci…dupa care am incercat vreo doua facultati mai degraba ca isi dorea tata!
De ce tot acest preambul…? Pai pentru rezultatele la bacalaurat de acest an.
Chiar daca in acest moment media de promovabilitate a trecut de 50%, ceea ce inseamna foarte mult fata de anii trecuti, eu inca o sa continui sa cred ca nu este in regula. Evident felicit toti elevii care au luat examenul, sper ca si cei ce nu au luat sa incerce sa il treaca…dar aici nu este vorba deloc despre elevii. Sau aproape deloc.
Aici incerc sa vorbesc despre un sistem de invatamant care e in colaps, care nu functioneaza si care continua sa creeze forta de munca necalificata.
In Giurgiu in acest moment exista cateva licee si nu ma refer la cele din mediul rural..care au fost constituite cumva pentru un judet intrat in perioada comunista in acea perioada de industrializare fortata in care se aducea forta de munca din alte zone ale tari si in care pentru fiecare industrie era nevoie de muncitori care incepeau cumva specializarea inca de pa bancile liccelor.
Din amintirile mele exista in 1990 imediat dupa revolutie in ordinea cerintelor elevilor sa spunem… Majorescu, industrial 2, liceul de marina, liceul textil, liceul de marina si liceul de constructii..fiecare formand forta de munca pentru ..- industrial 2 – actual Tudor Vianu – ICMUG; liceul textil – actual Ion Barbu – pentru Dunareana; – liceul de marina – Actual Balanescu – pentru SNG, si liceul de constructii – evident pentru cei ce doreau sa munceasca in constructii
Existau profile clare de unde stiai cand terminai liceu cam ce meseria ai si unde te angajezi.
Urmai de exemplu profilul electrician de punte – firesc mergeai in Santierul Naval.
Iesind din istorie si ajungand in zilele noastre cele mai multe licee industriale nu au reusit sa isi schimbe domeniile de activate. Nu ca nu s-ar fi dorit, ci pentru ca exista o serie de profesori carora le-ar fi disparut catedrele si de aceea o adevarata reforma adaptata la noul context economic nu a putut fi facuta.
Nu a existat o conventie in vederea unei tranzitii catre noi domenii de activitate, actuale, moderne, de viitor care sa poate furniza forta de munca calificata necesara.
Analiza rezultatelor la BAC din acest an ar fi un subiect de meditatie pentru toti actorii sociali de pe esicherul giurgiuvean: Inspectorat, autoritati, mediu de afaceri, societate civila si nu in ultimul rand clasa politica.
Daca as putea avea decizia as face in felul urmator:
- – Desfiitarea claselor de liceu din liceele care nu au procent de promovabilitate peste 70%.
- – Transformarea acestor licee in scoli de meserii adaptate la noua realitate economica.
- – Introducerea examenului de intrare in liceu.
- – Doar trei licee cu cate 4 clase pe an adica 12 clase de liceu anual pentru un numar de 350 – 400 de elevi.
Oricine analizeaza datele o sa observe ca din 1400 de elevii inscris la Bacalaureat au trecut acest examen in jur de 700.
Introducerea examenului de intrare in liceu o sa faca o selectie normala a nevelurilor elevilor. Si atunci si pentru profesori va fi mult mai usor de lucrat, si autoritatilor sa sustina costurile administrative, si mediului de afaceri sa isi aleaga dintre elevii cu rezultate foarte bune inca din liceu viitorii angajati.
O sa intrebati ce faci cu ceilalti elevi? O intrebare excelenta. Pot merge catre scolile de meserii, catre scolile profesionale, sau ucenicie.
Indiferent de ce parere buna are parintele despre odrasla lui, nu toti pot fi directori! Iareconomia are nevoie de sudori, instalatori gaze, tamplari, electricieni, depanatori sau necalificati.
Nu am inventat roata! Nici apa calda! Ci doar un sistem de promovabilitate bazat pe inteligenta, studiu, dedicatie si vointa.
Si o sa inchei cu o un citat care mie imi place tare mult:
„Cand o carte se loveste de un cap si suna a gol…nu-i de vina intotdeauna cartea!”