MODIFICAREA TAXELOR ȘI IMPOZITELOR LOCALE NU POATE FI REALIZATĂ PE PARCURSUL ACESTUI AN
În urma solicitării făcute de consilierii locali în ceea ce privește modificarea nivelului impozitelor locale pentru anul 2016 (după ce hotărârea 384/2015 a fost votată în unanimitate) Primăria Municipiului Giurgiu, prin Direcția de Taxe și Impozite Locale Giurgiu, a solicitat un punct de vedere Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Răspunsul a fost prezentat ieri, in conferinta de presa, de primarul Nicolae Barbu.
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră pentru clarificarea unor aspecte legate de posibilitatea/imposibilitatea legală a modificării sau adoptării unei alte hotărâri de Consiliu Local prin care să se modifice nivelurile impozitelor și taxelor locale stabilite pentru anul 2016, în cursul anului 2016, vă facem cunoscute următoarele:
1. Consiliile Locale au avut temei legal (art.495, lit.f) și au putut adopta hotărâri privind nivelurile impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Codului Fiscal, respectiv până în data de 10 noiembrie 2015.
2. Veniturile fundamentate pe baza acestor hotărâri au stat la baza fundamentării bugetelor locale și la aprobarea hotărârii bugetului local pe anul 2016.
3. Orice modificare a HCL în sensul de a diminua veniturile ar conduce la dezechilibrarea bugetului local pe anul 2016, ceea ce ar determina, fie la încheierea exercițiului bugetar cu deficit, aspect sancționat de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, fie la tăierea unor cheltuieli prevăzute de bugetul local pe anul 2016.
4. De altfel, Codul Fiscal instituie principiul anualității stabilirii impozitelor și taxelor locale, în prealabil începerii exercițiului financiar-fiscal-bugetar următor.
5. Permiterea modificării nivelurilor impozitelor și taxelor locale în timpul exercițiului fiscal ar conduce la lipsa predictibilității atât pentru bugetul local asupra veniturilor, cât și pentru contribuabil în ceea ce privește sarcina fiscală.
6. Din aceste considerente, în Codul Fiscal sunt prevăzute în clar permisiunile pe care le au autoritățile administrației publice locale, respectiv organul fiscal în ceea ce privește stabilirea impozitelor și taxelor locale.
Tot din aceste considerente nu există temei legal în Codul Fiscal care să permită revizuirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale în timpul exercițiului fiscal. Și în plus s-au mai avut în vedere următoarele:
a) diminuarea nivelurilor ar conduce la prejudiciu adus bugetelor locale;
b) creșterea nivelurilor ar conduce la prejudicii contribuabililor.
Față de cele de mai sus, opinăm fără rețineri, că nivelurile impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, stabilite în cadrul termenului limită legal (10 noiembrie 2015) nu mai pot fi modificate.
Cu stimă,
Daniel Marinescu- directorul general al Direcției Generale Administrație Publică
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”