Rețete tradiționale de Paști

Preparare

  1. In apa fierbinte se baga maruntaiele de miel sa fiarba la foc mic pana sunt gata. Dupa ce s-au fiert, se toaca marunt cu un cutit sau satar.
  2. Se amesteca cu ceapa, verdeata tocate marunt, ceapa cu frunze cu tot, se adauga galbenusurile si albusul batut spuma, sare, piper dupa gust. Se amesteca bine totul.
  3. Se unge o tava cu unt, apoi se pune praporul care trebuie sa imbrace peretii laterali, se toarna compozitia si se acopera cu praporul de pe margini.
  4. Se baga la cuptor la copt.

2. Ciorbă de miel

 

Normal 0 false false false RO X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Tabel Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:RO;}

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: 120 min
  • Gata in: 2 ore, 0 min

Ingrediente

  • 2 litri apă
  • 1 litru borş
  • 1 kg carne miel
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ceapă
  • verdeaţă
  • cozi de ceapă verde
  • sare
  • piper
  • 3 linguri orez
  • 1 gălbenuş
  • 4 linguri smântână
  • 1 legatura leuştean

Preparare

1. Se fierb în apă cu sare căpăţâna şi bucăţile de miel. Înainte de a începe să fiarbă, se ia spuma. Acest proces e important, deoarece zeama poate rămâne tulbure.

2. Se curăţă zarzavaturile şi se adaugă în ciorbă, apoi se lasă să fiarbă împreună cu bucăţile de carne o oră. Important este că nu trebuie să clocotească pentru că se destramă carnea de miel.

3. Când şi carnea, şi zarzavaturile au fiert, se toarnă borşul fiert separat şi strecurat şi se adaugă 2-3 linguri de orez , câteva frunze de leuştean verde şi cozile de ceapă verde. Se lasă să fiarbă orezul şi se acoperă cu un capac.

4. Între timp, într-un castron, se freacă un gălbenuş cu 2-3 linguri de smântână. După ce s-a făcut ciorba, se opreşte focul şi se toarnă smântâna amestecânu-se cu atenţie să nu formeze cocoloaşe. Se serveşte ornată cu leuştean verde.

3. Friptură de miel

 

Normal 0 false false false RO X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Tabel Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:RO;}

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: 35 min
  • Timp de gatire: 70 min
  • Gata in: 1 ore, 45 min

Ingrediente

  • 1.5 kg carne de miel pentru friptură (cotlet)
  • 1 ceapă
  • 2 legaturi ceapă verde
  • 1 legatura usturoi verdez
  • 3 linguri ulei
  • 4 linguri pesmet
  • 4 linguri muştar
  • 1 lingura cimbru
  • 250-300 ml vin roşu
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare

1. Cotletul de miel se spală şi se curăţă de pieliţe. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la rece 10-15 minute. Usturoiul verde, o legătură de ceapă verde şi ceapa se curăţă, se spală, se taie mărunt şi se aşază într-o tavă unsă cu ulei.

2. Se amestecă pesmetul cu o legătură de ceapă verde tocată mărunt, muştarul, cimbrul, sare, piper, 2-3 linguri vin roşu şi puţin ulei, până se obţine o pastă.

3. Se aşază carnea în tavă, cu partea cu os în jos, pe stratul de ceapă şi usturoi dinainte format. Se stropeşte cu vin îndoit cu apă şi se coace în cuptorul foarte bine încins, 20-25 minute. Se scoate apoi tava din cuptor, se întoarce cotletul şi se acoperă cu pesmetul condimentat. Se stropeşte cu puţin ulei şi sosul lăsat în tavă şi se coace în continuare, la foc potrivit, 35-40 minute.

4. Cotletul se taie felii şi se serveşte cu sos, garnituri şi salate de sezon. Pentru sos, se trece tot ce-a rămas în tavă printr-o sită, se subţiază cu puţin vin, se condimentează şi se fierbe la foc mic, 5 minute.

 

4. Pasca

Normal 0 false false false RO X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Tabel Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:RO;}

Ingrediente

  • 1 ceasca stafide, dupa gust
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 ceasca coaja şi zeama de la o lamâie
  • 100 g zahar
  • 4 linguri griş
  • 4 bucati oua
  • 300 ml smântâna grasa
Pentru umplutura:
  • 1 lingura coaja rasa de la 1/2 lamâie
  • 1 praf sare
  • 150 ml lapte calduţ
  • 2 bucati galbenuşuri
  • 30 ml ulei
  • 20 g zahar
  • 25 g drojdie
  • 300 g faina
Pentru aluat:
  • 1/2 bucata fiola esenţă de rom
  • 300 g brânza grasa

Preparare

Învaţă să prepari o pască cu brânză şi smântână specială pentru Paşte.

Mod de preparare:

1. Pentru aluat, se dizolva drojdia în laptele cald, se pune o lingura de zahar şi doua de faina şi se lasa la cald pâna creşte bine maiaua.

2. Faina se cerne într-un lighean, în mijloc se toarna maiaua, se amesteca puţin, apoi, pe rând, se adauga sarea, galbenuşurile, uleiul şi coaja de lamâie. Se framânta bine aluatul, pâna devine fin şi neted, şi se lasa la crescut o ora.

3. Din aluat se opreşte o bucaşica din care se modeleaza crucea, iar restul se întinde doar pe fundul tavii.

4. Pentru umplutura, se amesteca brânza cu smântâna şi se mixeaza cu blederul de mâna pentru a scapa de cocoloaşele de brânza. Astfel se obţine o crema spumoasa, în care se adauga şi restul ingredientelor şi se omogenizeaza.

5. Crema de brânza obşinuta se toarna peste aluatul din tava, care se da la cuptor la 180°C. Când începe sa se rumeneasca, se monteaza deasupra crucea facuta din aluatul pus deoparte. Pasca este gata când trece testul scobitorii.

5.  Stufan cu vin

 

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: 30 min
  • Gata in: 30 min

Ingrediente

  • sare, piper
  • 40 fire ceapă verde
  • 20 fire usturoi verde
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita făină
  • 1 pahar de borş, de vin roşu sau 2 linguri de oţet
  • 2-3 linguri bullion
  • 800 g carne de miel

Preparare

1. Se spală şi se taie carnea de miel în bucăţi potrivite şi se prăjesc în ulei, câteva minute pe fiecare parte, până îşi schimbă culoarea.

2. Se curăţă ceapa şi usturoiul, se spală şi se împletesc câte 2 fire de ceapă cu unul de usturoi, apoi se adaugă peste carnea de miel înăbuşită. Se amestecă cu grijă să nu se ardă şi să nu se rupă.

3. Se mai lasă câteva minute pe aragaz să dea 2-3 clocote, apoi se toarnă borşul, vinul sau oţetul, bulionul şi făina, amestecând continuu.

4. Se transferă totul într-o tavă şi se bagă la cuptor. Vasul se acoperă cu un capac sau cu folie de aluminiu, ca să fiarbă înăbuşit până scade cât trebuie.

5. Stufatul se serveşte cald, ornat cu frunze de pătrunjel.

 

6. Cozonac

Normal 0 false false false RO X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Tabel Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:RO;}

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: 100 min
  • Timp de gatire: 60 min
  • Gata in: 2 ore, 40 min

Ingrediente

  • 500 g făină pentru cozonac
  • 2 ouă
  • 2 gălbenuşuri
  • 100 g unt
  • 100 ml lapte
  • 1 cub drojdie proaspătă de bere
  • 125 g zahăr tos
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 lingura coajă de lămâie
  • 3 linguri ulei
  • 100 g stafide
  • 2-3 linguri rom
  • 100 g rahat
  • 1 lingura zeamă de lămâie
  • 1 lingura zahăr pudră

Preparare

1. Toate ingredientele se păstrează câteva ore la cald. Făina pentru cozonac se cerne, gălbenuşurile se bat cu sare, untul se freacă spumă până se înmoaie şi albuşurile se bat spumă. Se separă o lingură de gălbenuş şi se păstrează pentru uns.

2. Pentru maia, se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în laptele călduţ, apoi se adaugă 2 linguri făină, se amestecă uşor, se acoperă şi se lasă să crească într-un loc cald, 10-15 minute. În acest timp, gălbenuşurile bătute cu sare se freacă cu restul de zahăr şi zahărul vanilat.

3. În maiaua crescută se adaugă gălbenuşurile cu zahărul, restul de făină, albuşul bătut spumă, coaja de lămâie şi untul frecat spumă. Se frământă energic, până se desprinde uşor de pe vas, adăugând treptat şi uleiul călduţ. Se acoperă şi se lasă la dospit, într-un loc cald, ferit de curent.

4. Stafidele se curăţă, se spală în apă călduţă şi se usucă. Se stropesc cu rom şi se lasă la macerat.

5. Când aluatul şi-a dublat volumul, se întinde într-o foaie groasă de 1-1,5 cm şi se presară cu stafide şi rahat tăiat cubuleţe. Se rulează şi se pune în tava tapetată cu hârtie de copt. Se lasă din nou la dospit, 15-20 minute.

6. Se unge cu gălbenuşul păstrat şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, aproximativ 60 minute. Se lasă să se răcească în tavă, apoi se scoate uşor din tavă, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se pudrează cu zahăr.

7. Chec în trei culori

 

 

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: 30 min
  • Timp de gatire: 40 min
  • Gata in: 1 ore, 10 min

Ingrediente

  • 300 g zahăr farin
  • 200 g făină
  • 1 praf sare
  • 200 g unt sau margarină
  • coajă de lămâie
  • 2 pliculete zahăr vanilat
  • 2 linguri cacao
  • esenţă trandafiri sau zmeură
  • glazură de ciocolată
  • 5 ouă
  • zahăr pudră

Preparare

1. Se dă drumul la cuptor la o temperatură de 120° C şi se pregăteşte tava cu hârtie specială pentru copt.

2. Într-un bol se pune untul care a stat la temperatura camerei şi se amestecă cu zahărul pudră şi cu zahărul vanilat până se obţine o cremă. După ce aţi obţinut crema de unt, adăugaţi ouăle unul câte unul, până le încorporaţi.

3. Se cerne făina şi cacaua şi se pregătesc alte două boluri. Se toarnă făina peste cremă şi se amestecă uşor, cu mişcări circulare, să nu facă cocoloaşe. Se toarnă compoziţia în mod egal în bolurile pregătite. În unul se amestecă cu cacaua iar în celălalt cu esenţa de zmeură.

4. Se toarnă în tavă compoziţiile şi se amestecă circular cu o lingură pentru a căpăta forma şi aspectul din poză. Se bagă la cuptor la foc potrivit 40 de minute, apoi se scoate şi se lasă să se răcească. Se stropeşte cu glazură de ciocolată pe mijloc, iar marginile se pudrează cu zahăr farin.