Andreea Morosanu – Editor
De cea mai mare sărbătoare religioasă creştină, miracolul Învierii, ne despart mai puţin de 3 săptămâni.
Cu această ocazie, după cel mai lung post din an, romanii îşi doresc să marcheze evenimentul prin diverse pregătiri specifice sărbătorii pascale, astfel încât mulţi dintre aceştia deja au început să îşi facă pregătirile, să îşi stabilească meniul mesei de Paşte, lovindu-se astfel de cruntă realitate.
Anul acesta, putem constata că preţurile mesei pascale vor fi cu 30% mai mari, în timp ce veniturile romanilor stagnează şi costul facturilor au explodat.
Carnea de miel este alegerea principală a românilor când vorbim despre preparatele pentru masa de Paşte, dar anul acesta, mulţi romani vor fi nevoiţi să înlocuiască cel mai probabil carnea de miel cu cea de curcan sau pui, deoarece kilogramul de carne de miel prezintă o scumpire cu 30-40% faţă de anul trecut.
Fermierii estimează că un kilogram de carne de miel va costa în jur de 35-40 lei/kg, iar până la Paste preţurile vor mai creşte.
Pe lângă scumpirile cărnii de miel, toate produsele de bază s-au scumpit vizibil în ultimele luni. Uleiul, faină, lactatele, ouăle, pâinea şi multe alte produse necesare au înregistrat scumpiri cuprinse între 35-100% în ultima perioadă, aspect, care aduce în imposibilitate mulţi romani să îşi poată asigura o masă de Paşte decentă.