18/09/2024

112 Situatie de urgentă pentru sistemul medical din România

Editor:Alice Dumitrache

                                                 Sistemul medical din România este în moarte clinică!                                           
Sistemul medical din România are nevoie, mai mult că oricând, de resuscitare. Atât spitalele județene, cât și cele orăsenesti sunt în colaps: nu sunt suficienți medici, iar cei care au rămas lucrează cu o aparatură veche de zeci de ani.Când te gândești câți bani din salariul tău se duc către sistemul medical și ajungi la Urgente începi să te întrebi serios în ce s-a investit și prin ce mijloace reușesc medicii să mituiască moartea în fiecare zi. Te mai întrebi și dacă lor le ia cineva pulsul și ce ai putea face să-i ajuți la rândul tău.  Sistemul medical din România are nevoie de un anti-tetanus mai mult decât aveam eu când mi-am rupt picioarele într-un gard vechi.

Să mai aud pe careva că sistemul medical din Romania este prost. Să indrăzniți să mai ziceți că nu avem condiții în spitale. Ca exemplu o avem pe jandarmerița care era aproape moartă, avea coloana cervicală fracturată și comă de gradul 3, iar azi este pe picioarele ei, umblă cu butelia de gaz după ea și este aptă să bată următoarea tură de huligani. În sfârșit avem o tară că afară! Este vorba despre o diferentă de cultură sau de un sistem medical incapabil să trateze afecțiunile românilor? Prea mult paracetamol, prea puține antibiotice. Și tuturor li se pare că medicii îi tratează cu indiferentă. „Mai bine să am cui da spagă și să se ocupe de mine”, spune o romancă care consideră că în România sistemul medical este bun. Se spune că in România, dacă te împrietenești cu medicul de familie, poți beneficia de un tratament preferențial. Nu trebuie să dai bani, dar cu sigurantă poți avea beneficii dacă știi cum functionează sistemul și îți faci prieteni în interior.Criză se simte îndeosebi în zonele rurale. Jumătate din populația României de 20 milioane de locuitori locuiește la sat, dar acești oameni se bazează pe numai 38 la sută din medicii de familie. Spitale nu prea există în zonele rurale, iar dacă există, acestea sunt vechi și într-o stare precară.

Sistemul medical din România se confruntă de mai bine de două decenii cu o criză majoră care afectează vizibil pacienții și cadrele medicale. În prezent tot mai mulți pacienți își pierd încrederea în actul medical oferit de spitalele din România, iar tot mai mulți profesioniști din domeniu aleg să lucreze în sisteme medicale performante din alte tări.

 Medicina este o profesie onorabilă. Nu ar trebui să fie redusă la o afacere!

Multă sănătate, avem nevoie !