HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ

HTA reprezintă creșterea constantă a tensiunii arteriale sistolice(cunoscută și ca tensiunea mare) peste 139 mmHg și a tensiunii arteriale diastolice(cunoscută și ca tensiunea micș) peste 89 mmHg.

Este cea mai frecventă afectare cardiovasculară, cu un maxim de apariție între 30-40 ani. Trebuie menționat că tensiunea arterială ar trebui măsurată zilnic, pentru a putea preveni eventualele manifestări ale afecțiunii și, de asemenea, în eventualitatea necesității unui trtament medicamentos, acesta să fie început cât mai rapid.

Conform clasificării ESC/ESH 2007, tensiunea arterială poate avea următoarele valori:

 • TA optimă: sistolică sub 120 mmHg iar cea diastolică sub 80 mmHg
 • TA normală: sistolică între 120-129 mmHg iar cea diastolică între 80-84 mmHg
 • TA normal înaltă: sistolică între 130-139 mmHg iar cea diastolică între 85-89 mmHg
 • HTA grad I (ușoară): sistolică între 140-159 mmHg iar cea diastolică între 90-99 mmHg
 • HTA grad II (moderată): sistolică între 160-179 mmHg iar cea diastolică între 100-109 mmHg
 • HTA grad III (severă): sistolică mai mare de 180 mmHg iar cea diastolică mai mare de 110 mmHg
 • HTA sistolică izolată: sistolică mai mare de 140 mmHg iar cea diastolică mai mică de 90 mmHg.

Factori ce pot duce la HTA: ereditatea(contribuția genetică), sexul(s-a constatat ca femeile in perioada premenopauză au un risc mai scăzut având în vedere că au valori mai mici ale tensiunii arteriale), vârsta, consumul de alcool, cafeaua.

Valorile tensiunii arteriale cresc odată cu vârsta așa încât se recomandă ca după vârsta de 35 ani să se efectueze anual un control cardiologic. Printre alți factori de risc se numără obezitatea, fumatul, sarcina, dislipidemia(valorile mari ale colesterolului), diabetul cât și antecedentele familiale (dacă rudele de gradul întâi au hipertensiune, crește foarte mult riscul de a dezvolta hipertensiune arterială).

Cum măsurăm tensiunea arterială?

 • Pacientul în repaus cu 3-5 minute înaintea măsurării
 • Fără consum de cafea cu o ora înainte, fără fumat cu minim 15 minute înainte
 • Manșeta să fie poziționată la nivelul inimii indiferent de poziția pacientului și trebuie să aibă o lățime egală cu 2/3 din lungimea brațului
 • În anumite condiții este necesară și măsurarea tensiunii arteriale ortostatice( în picioare), pentru o eventuală hipotensiune ortostatică.

Controlul implică minim două măsurători, la ambele brațe, la intervale de 1-2 minute. Daca hipertensiunea apare înainte de 30 ani, trebuie măsurată și valoarea tensiunii la nivelul membrului inferior.

Hipertensiunea arterială poate avea consecințe de la cele mai usoare la cele mai severe. Printre consecințele HTA se numără: AVC, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, nefropatii(afectări renale), retinopatii(afectări oculare), etc.