Ce spune Badalau despre balta Hobaia

Conferința de presă organizată joi la sediul PSD Giurgiu a avut ca subiect scandalul iscat în jurul inițiativei legislative a senatorului Niculae Bădălău, aprobată de Senat săptămâna aceasta și prin care se făcea trecerea lacului de acumulare Grădinari din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” în domeniul public al judeţului Giurgiu şi în administrarea Consiliului Judeţean Giurgiu.

Alături de senatorul social democrat s-au aflat marian Mina, președintele CJ Giurgiu și Jean Jipa, primarul comunei Ogrezeni, cel care se luptă de peste 15 ani să redea oamenilor din comună ceea ce le aparține.

Declarațiile legate de acest subiect au scos în evidență nu numai situația juridică reală a respectivei acumulări dar și o serie de ilegalități comise de-a lungul anilor, unele făcute chiar cu acordul autorităților.

În conferința de astăzi, senatorul giurguvean, fiu al comunei Ogrezeni a prezentat situația reală a acestui lac, dar  și interesele care se ascund în spatele acuzațiilor ce i se aduc.

”Primul document legat de existența acestui lac de acumulare este decretul semnat de Nicolae Ceaușescu, din 20 februarie 1979, prin care se făcea o expropriere de 19,5 ha, atât cât au fost lucrările. Balta așa cum spunea și primarul Jipa, variază de la 299 la 301, în funcție de nivelul apei.

Acest lac are rolul de a prelua viiturile, fiind legat de Argeș printr-un canal. În cuva lacului ar trebui ca primăvara și toamna să fie scăzut nivelul, pentru că atunci vin inundațiile dar, tocmai în momentul acela, cei care fac piscicultură umplu lacul pentru că altfel moare peștele. Ei nu au respectat niciodată legea care spune că în primul rând el ar trebui să fie ca o preluare de viituri.”

În ceea ce privește intenția de a lua ”hoțește” terenul de sub baltă, Niculae Bădălău a declarat că acel teren figurează ca teren agricol în Registrul Agricol, iar Primăria Ogrezeni  are acum lipsă teren pentru că el se află sub baltă și pentru că nu există pentru el decret de expropriere, nu există documente cum că el a fost trecut în domeniul statului.

În privința statutului juridic al acestui lac el se află acum în proprietatea statului, în administrarea Apelor Române, care au rolul de a-l administra așa cum spune legea, în principal pentru a prelua viiturile, apoi pentru irigații, acolo fiind construite și două stații  de pompare, care trebuiau să deservească locuitorii din zonă pentru a-și iriga terenurile.

Lucrul care nu s-a întâmplat niciodată pentru cel care a preluat balta și a încheiat contractul de prestări servicii, a blocat drumurile de acces spre terenurile oamenilor.

De abia pe ultimul loc în utilitatea acestui lac se află piscicultura.

”Nu știu de unde a ieșit minciuna că eu aș vrea să iau balta. În campania electorală am promis domnului primar oamenilor din localitate că balta le va reveni și să știți că în Ogrezeni este un interes aparte fată de acest lac care a aparținut comunei și unde oamenii aceia au crescut pescuind pe marginea ei.

De aceea eu consider că ea trebuie să se întoarcă la cetățenii localității. Nu poate să beneficieze un singur om ci trebuie să beneficieze toți dar mai ales cei care au muncit, cetățenii din Ogrezeni, Bucșani și Grădinari”, a spus Niculae Bădălău.

Situația juridică  – Contracte ilegale?

De asemenea, acesta a negat existența unui conflict cu Dan Pasat, cel care are încheiat contractul de prestări servicii, spunând că este doar un act legal o inițiativă legislativă de a reface adevărul istoric visavis de o proprietate.

Vreau să vă spun că în 2006, s-a încheiat un contract privind prestarea de servicii comune de gospodărire. Nu există contract de închiriere nu există contract de concesiune sau alt contract care să ateste o administrare.

În contractul existent, erau implicați ”Pescarul Hobaia” SRL și Apele Române, ca administrator al acestui lac, contract ce era încheiat pe 10 ani, deci până în 2016.

De atunci și până acum el s-a tot prelungit prin acte adiționale, total ilegale după părerea mea și iată de ce: În 2007, iese o hotărâre de guvern, nr.632, privind aprobarea închirierii unor bunuri din proprietatea publică a statului și aflate în administrarea Apelor Române. Această hotărâre de guvern spune  că toate bunurile trebuie scoase la licitație. De ce trebuie Apele Române să facă licitație? Așa cum v-am spus, proprietar este statul român și administrator Apele române. În cazul unui contract de prestări servicii, Apele Române nu plătesc nimic statului român. În cazul unei închirieri, erau obligați să dea jumătate din chirie la bugetul de stat. Deci, în acest moment, Apele Române au încălcat legea, nerespectând această hotărâre de Guvern astfel că statu român nu beneficiază de niciun leu. Primăria Ogrezeni și celelalte localități nu iau un leu statul român nu ia nimic. Dacă ne uităm pe cifra de afaceri a ”Pescarul Hobaia”, o să vedem că are o cifră de afaceri infimă. Atunci, unde este afacerea de milioane și miliarde? se întreabă, retoric, senatorul acuzat că vrea să lacul.

Aici vine o întrebare firească: de ce atâta înverșunare pentru o afacere prăpădită?

Răspunsul vine tot de la Niculae Bădălău care spune că în studioul Realitatea TV mirosea foarte tare  pește.

”Acesta este adevărul astăzi: stăm pe niște documente ilegale pe care am să le trimit la Parchet pentru că mi se pare normal să fie verificate. Eu mi-am spus opinia mea ca senator.

În rest, spun în continuare că balta trebuie să se întoarcă la cei care au dreptul s-o administreze, pentru că nu schimbăm proprietarul, și în acest sens a și fost făcută inițiativa legislativă”.

Consiliul Județean va face parteneriate cu cele trei localități cărora le va reveni partea de partea de dezvoltare turistică și piscicultură iar Apele Române  rămân în continuare cu atributul de a regla nivelul apei, pentru că intră prin lege în atribuțiile lor.

Pentru a închide definitiv gura cârcotașilor, senatorul Niculae Bădălău a declarat că va iniția și o propune ca această zonă să fie declarată ”zonă protejată” stuație în care este interzis orice proiect imobiliar în afară de turism.

Avem un exemplu bun la Comana și nu văd de ce n-am putea face unul și aici a declarat senatorul giurgiuvean.