Polițist trimis în judecată pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Giurgiu au finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu a emis rechizitoriul și a dispus trimiterea în judecată a unui agent de poliție din cadrul I.P.J. Giurgiu și a unei persoane fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi fals intelectual, respectiv complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie și complicitate la fals intelectual.  

În fapt, la data de 05.09.2015, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, agentul de poliție l-a depistat cu aparatul radar o persoană, fiul inculpatului fără calitate specială,  conducând o motocicletă, cu viteza de 140 km/h în municipiul Giurgiu, depășind cu 90 km/h limita legală admisă.

În acest context, agentul de poliţie nu a aplicat măsurile legale ce se impuneau faţă de contravenient, ci faţă de tatăl acestuia, care a fost chemat la faţa locului. Astfel, în procesul verbal de constatare a contravenției, întocmit cu această ocazie, agentul de poliție a atestat în mod necorespunzător adevărului faptul că motocicleta a fost condusă de tatăl celui care o conducea în realitate.

În consecință, polițistul a dispus sancţionarea contravenţională şi măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 3 luni, a tatălui contravenientului real, care a obținut în acest mod un folos necuvenit, respectiv menținerea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.