19/04/2024

Soluția inovativă pe care municipalitatea a implementat-o la Giurgiu pentru eficientizarea sistemului de termoficare, și anume programul online de monitorizare în timp real a punctelor termice – Smart City.

Într-o recentă conferință de presă primarul Nicolae Barbu a vorbit despre premiul de excelență obținut de municipalitatea Giurgiu în cadrul primei Gale a Asociației Municipiilor din România, la categoria Sisteme de încălzire. Acesta a explicat că, fiind și prima ediție a acestui eveniment, și după o perioadă de finalizare a proiectelor europene, era greu ca un oraș mic ca Giurgiu să vină cu ceva cu care să aibă șanse de câștig, deși în ultimii ani s-au făcut investiții mari în sistemele de încălzire din municipiu, de aproape 250 de miliarde lei vechi.
Giurgiu a fost nominalizat la această categorie alături de două orașe mai mari, Botoșani și Focșani, iar cei de la Focșani au avut investiții foarte mari în sistemele de încălzire. Ceea ce a făcut ca orașul nostru să fie selectat în cele din urmă pentru acordarea premiului a fost soluția inovativă pe care municipalitatea a implementat-o la Giurgiu pentru eficientizarea sistemului de termoficare, și anume programul online de monitorizare în timp real a punctelor termice – Smart City.
“Premiul acesta l-am obținut pentru acea soluție de Smart City. Pe lângă investițiile care dau consistență proiectului, partea de management eficient și inteligent al încălzirii în oraș a făcut posibil ca acest premiu să vină la Giurgiu, în dauna celor de la Focșani care au avut investiții foarte mari. Prin acest sistem inteligent poți să monitorizezi tot sistemul de termoficare din oraș direct la consumatori, poți să stabilești în funcție de temperatura externă și ce temperatură furnizează acel sistem la fiecare bloc, poți să gândești la instituții publice sistemul, de exemplu de vineri după-amiaza să umbli în sistem direct în calculator, să oprești la 17-19 grade ambientul în interiorul instituției respective iar duminică seara să îl programezi tot din calculator, fără să fie nevoie să se trezească cineva la cinci dimineața să pornească sistemul (…). Lucrul acesta asigură economie, economie care se materializează până la urmă și în cantități mai mici de dioxid de carbon care ar fi fost emise în urma folosirii sistemului la capacitate normală tot timpul”, a precizat primarul.

Fotografia postată de Primaria Municipiului Giurgiu.