CINE AR PUTEA OBTINE CELE 6 MANDATE DE PARLAMENTARI DE GIURGIU

Ca orice jurnalist care scrie despre politică, fără a avea pretenţia că sunt analistul lui peste, sociologul de serviciu sau sondatorul de opinie îndrăznesc să fac şi eu o încercare de premoniţie a rezultatelor alegerilor parlamentare din judeţul Giurgiu şi o încercare de nominalizare a celor ce vor ocupa timp de 4 ani fotoliile de parlamentari giurgiuveni.

PSD GIURGIU – Am să încep mai întâi cu cel mai mare partid, evident PSD-ul. Un PSD extrem de puternic bine organizat şi excelent condus de candidatul la Senatul României – Niculae Badalau, care a arătat că cel puţin în acest moment este cel mai abil şi inteligent politician local. Bazându-se pe tinerii din partid acesta a condus în mod magistral campania alegerilor locale din iunie reuşind un scor zdrobitor faţă de ceilalţi competitori câştigând nu mai puţin de 46 de primarii, lucru care acum în face să stea relativ liniştit. Cu un Marian MINA preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu care stă în umbra candidaţilor la Parlament, un Răzvan CUC – excelent organizator şi un Andrei ALEXANDRU – un bun soldat şi un cunoscător al electorului rural a reuşit să îşi formeze o echipă imbatabila căreia i se adăugă şi… Nicolae Barbu – primarul municipiului – care, paradoxal reuşeşte să obţină scoruri bune electorale şi datorită mai mult carismei proprii şi a faptului că pensionarii votează constant cu primarul de orice culoare ar fi acesta.

Cu un scor de peste 55% în municipiu obţinut lejer şi cu peste 60 – 65% obţinut în judeţ PSD-ul obţine lejer din prima un post de senator care îi revine lui Nicolae Badalau şi 2 posturi de deputaţi – Răzvan Cuc şi Andrei Alexandru, şi un plus de voturi de peste 15% ce intră în redistribuire. Revenim însă spre final asupra acestor voturi.

PNL – GIURGIU – Al doilea partid ca număr de voturi şi rezultate, vine după o disoluţie majoră de trei ani în care luptele interne între LUCIAN ILIESCU – DUMITRU BEIANU, TOMA PETCU, VASILE MUSTATEA, nu au făcut decât să creeze degringolada, să piardă membrii ba chiar şi cei mai înfocaţi liberali să îşi găsească alte bărci care să îi ajute să îşi menţină privilegiile. În momentul actual preşedintele Gheorghe Ştefan vine după o reconstrucţie dura de aproape un an, an în care însă investind în candidatura la Primăria Giurgiu a lui Florian Nicolae – actual mare pesedist, nu a reuşit încă să formeze o echipă puternică, care să îl susţină. Contrele puse până acum de Dumitru Beianu, faptul că există o conducere aparent bicefala, nu duce decât la restrângerea bazinului electoral în avantajul cumva al ALDE, şi în detrimentul PNL-ului. Scorul de la locale de 23% este un scor care în principiu nu acorda mari şanse de nominalizare din prima a unui mandat, dar… dacă se munceşte bine mai ales în municipiu, scoţând din calcul oamenii lui Floricel rămaşi în PNL, există şansa să obţine cele 25% din sufragii care oferă în mod direct un post de deputat care va fi adjudecat în mod normal şi firesc de Gheorghe Ştefan. Însă un rezultat sub 25% înseamnă şi moartea politică a PNL-ului în Giurgiu şi dispariţia de pe scenă a unora gen DUMITRU BEIANU, DUMITRU GAVRILĂ…

ALDE GIURGIU – Partidul de strânsură al plecaţilor din orice alt partid a reuşit în alegerile locale să obţină 3 primari, 3 consilieri locali la Giurgiu şi 3 consilieri judeţeni. Organizat în jurul lui Toma Petcu şi Vasile Mustatea la care se adăuga… nu ştim ce o caută pe acolo şi Constantin Basangeac care oricum ar fi face parte din altă ligă… şi acest partid îşi doreşte firesc să obţină un scor cât mai bun la aceste alegeri. Cum cu trei primari nu ai cum să obţii mai mult de 10% deşi e mai mult acordat de mine decât creditul pe care şi-l acorda ei probabil face totuşi parte dintr-un joc interesant al redistribuirii pentru că, acest scor îi ajută să treacă pragul electoral cel puţin la nivel local iar la nivel naţional fiind în primele trei – cinci filiale judeţene dacă vor intra şi în parlament vor emite pretenţii că la redistribuire să li se aloce măcar un fotoliu parlamentar. În această schemă cel mai probabil că vor primii un post de deputat car va fi ocupat de Toma Petcu.

Am ajuns la 90%, restul de procente vor fi împărţite între PMP-2%, PER – 2%, USR – 1%, ceilalţi insignifianţi de genul PARTIDUL TINERILOR CARE NU IAU BACUL DIN PRIMA, ALIANŢA NOASTRĂ SĂRĂCIA, PARTIDUL UNIUNEA LUI VLAD ŢEPEŞ, PARTIDUL HOP ŞI NOI REPUBLICAN DE CACAO, PARTIDUL CE DRACU CĂUTĂM NOI AICI… ETC, ŞAMD vor împărţii şi ele celelalte 4, 5 procente rămase deşi la unele partide nici oamenii puşi în secţii sau nici nevestele lor nu îi vor vota.

Revenim însă la acele resturi rămase de la PSD – 10 – 15% în varianta cea mai optimistă de care în principiu ar trebui să intre în prima şi a doua redistribuire şi nu degeaba l-am lăudat pe Niculae Badalau în prima parte a acestui material. Există o mare şansă ca pe baza unor negocieri între partide aceasta redistribuire să sune a al treilea deputat la PSD – şi un senator la PNL. Cum PSD-ul condus de Badalau este prima organizaţie din ţară nu este exclusă o asemenea aroganţă din partea lui, mai ales în detrimentul ALDE Giurgiu.

Logica mea ar arăta fotoliile în acest fel:

SENAT

    NICULAE BADALAU – PSD
    DAN VLAICU – PNL – redistribuire

CAMERA DEPUTAŢILOR

    RĂZVAN CUC – PSD
    ANDREI ALEXANDRU – PSD
    GHEORGHE ŞTEFAN – PNL
    ELENA DINU – PSD – redistribuire