Ce este Autismul?

Tulburarea de spectru autist este o afectiune a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur.  Semnele autismului se pot observa inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta tulburare este uneori diagnosticata mai tarziu.

Parintii devin ingrijorati atunci cand observa ca fiul/fiica lor nu incepe sa vorbeasca, nu raspunde sau nu interactioneaza ca si ceilalti copii de aceeasi varsta. Primele semne apar în jurul vârstei de un an și jumătate.

Autismul este cea mai gravă tulburare de dezvoltare, afectează copilul pe trei arii principale, comunicare și limbaj, și asta înseamnă că copilul, chiar dacă are un limbaj existent, funcția lui nu este aceea de a comunica. Adică repetă anumite cuvinte, anumite reclame pe care le aude, dar limbajul lui nu are formă de comunicare.

Partea de socializare – el nu este interesat să comunice cu cei din jur, nu e interesat de joaca,  nu se bucură când își vede părinții, bunicii,  membrii familiei, nu se joacă adecvat cu jucariile etc., și comportamente repetitive: aliniază jucării în loc să se joace adecvat cu ele, închid, deschi uși, flutură mâinile, merg pe varfuri, sar in sus, nu răspunde la nume, nu arată cu degetul.

Autismul a fost descris si diagnosticat pentru prima data in anul 1943, iar acestei boli i-au fost asociate trei caracteristici comune copiilor autisti:

Prefera relationarea fata de obiecte in loc de oameni.
-Sunt obsedati de mentinerea obiceiurilor (a rutinelor) si a asemanarilor in viata lor.
-Au tendinta de a cauta insingurarea completa, inchizandu-se fata de lumea din jurul lor.

Tulburarea variaza de la forma severa denumita autism infantil pana la una mai usoara -sindromul Asperger. Daca copilul are simptomele unei astfel de tulburari, dar nu intruneste criteriile specifice pentru acestea, diagnosticul este de tulburare autista nespecificata. In spectrul autismului sunt incluse si alte tulbrari foarte  rare, cum este sindromul Rett si tulburarea dezintegrativa a copilariei.

Spectrul conditiilor autiste cuprinde: autismul, sindromul Asperger si autismul atipicSimptomele principale ale tulburarii cuprind afectarea comunicatiei verbale si nonverbale, sociale cum ar fi impartasirea emotiilor, intelegerea cum gandesc si simt altii, mentinerea unei conversatii, comportamente de rutina sau repetitive denumite si stereotipuri, cum ar fi repetarea cuvintelor sau actiunilor, urmarea obsesiva a rutinelor.

Din nefericire, numarul copiilor diagnosticati cu o tulburare din spectrul autismului a crescut foarte mult fata de statisticile de acum 30 de ani.

Dacă părintele a observat că ceva este în neregulă cu micutul lui, indicat este să meargă la un specialist pentru consultații și teste care i-ar putea confirma sau, mai bine, infirma banuiala! Daca parintii au această suspiciune, trebuie să meargă la medicul de familie, care îi va aplica un screening cu niște întrebări. În cazul în care va trebui să meargă mai departe, va trebui să ajunga la un medic specialist in psihiatrie pediatrica, să-i pună un diagnostic si în cazul în care va avea nevoie și de tratament medicamentos. Apoi va merge la psiholog, îi va face o evaluare pe toate ariile de dezvoltare și se vor face anumite programe de terapie comportamentala astfel încât copilul să ajungă la o dezvoltare normală ca a unui copil tipic.

Specialistii sunt de parere ca interventia timpurie este foarte imporatanta  pentru succesul recuperarii unui copil autist.