Limbajul trupului sau comunicarea nonverbală

„Pentru ca adevarul celor spuse este ceea ce faci, poti foarte bine sa lasi la o parte cuvintele.” Bernhard Schlink

Atitudinea si mimica fetei trădează ceea ce se ascunde în spatele cuvintelor unei persoane. De aceea, dacă ştii să interpretezi limbajul corpului, îţi poţi da seama atunci când cel din fata ta te minte si poţi afla ce intenţii are.

Până la 93% din mesajul pe care îl comunici este transmis prin elemente nonverbale. Aici suntincluse postura corpului, gesturile, mişcarea ochilor, expresia feţei, tonul vocii şi altele.

“Întrucât ştiu foarte bine că şi minciuna face parte din artă.” Octavian Paler

Potrivit unui specialist în limbajul trupului, Janine Driver, autoarea cărţii „Spui mai multe decât crezi”, există câteva gesturi pe care cei mai mulţi dintre oameni le interpretează greşit. Spre exemplu, multe persoane consideră că atunci când un bărbat se scarpină la nas, înseamnă că minte. Însă, s-a demonstrat că gestul are o cu totul altă semnificaţie.

Haideti sa vedem cateva exemple:

Ce inseamna cand interlocutorul tau îşi încrucişează braţele în timp ce-i vorbeşti?!?

Marea majoritate a oamenilor vor crede ca el este dezinteresat sau ostil. Fals!!!Ce înseamnă în realitate: El este genul care rezolvă problemele! Atunci când îţi încrucişezi ambele braţe, ambele emisfere ale creierului sunt solicitate, explică Driver, astfel că acest gest semnalează că persoana respectiva este implicata în conversaţie şi analizează cele spuse. Prin urmare, dacă partenerul/partenera încrucişează braţele în timp ce tu îţi expui planurile pentru weekend, n-ar trebui să-i interpretezi limbajul trupului de genul „Off, îmi doresc sa taca odata!!!”. De fapt, un studiu a descoperit că atunci când oamenii procedează astfel, se concentrează pe sarcină cu 30% mai mult.

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului, nu-i așa?

Poate din această cauză, oamenii consideră că evitarea privirii este un semn de inducere în eroare. Se presupune că mincinoșii se simt vinovați, rusinați, că le este dificil să își privească “victima” în ochi și de aceea își feresc privirea. Totuși, mulți dintre aceștia măresc deliberat contactul vizual, tocmai pentru a crea impresia că spun adevărul. Un alt semn al minciunii este clipitul rapid, rata clipitului putând deveni și de până la 4-5 ori mai mare. Nu trebuie să uităm, însă, că există momente în care persoanele clipesc mai des, nu pentru că mint, ci pentru că sunt tensionați sau emotionati. De asemenea, există și momente când mincinoșii au o rată normală a clipirii. Depide  peste ce “expert” ati dat!

Nu trebuie sa uitam faptul ca limbajul trupului este un element esențial si în jocul seducției și al atracției sexului opus.  Atunci când discutăm despre dragoste și întâlniri romantice, limbajul trupului nostru joacă un rol foarte important, dar aceasta tema o voi aborda separat intr-un viitor articol…….

“Orice adevăr care nu mă omoară, mă face mai puternic.” Octavian Paler