CONTURILE DE INVESTITII ALE PRIMARIEI BLOCATE

De doua zile, conturile de investitii si alte cheltuieli ale Primariei sunt blocate si nu se pot face plati, din cauza unui titlu executoriu introdus de catre un executor judecatoresc, la o sentinta care este inca in procesul de judecare. Este vorba de plata unei sume de circa 17 miliarde de lei vechi catre SCUT Giurgiu (fostul CET), datorata din anul 2010.
“…La acea data, Consiliul Local nu a aprobat pretul energiei termice catre populatie. In 2009, Primaria a venit cu o majorare de pret aprobata de ANRE si ANRSC (fiind obligatorie pentru administratia orasului). La vremea respectiva fostul primar a facut hotararea pentru neaprobarea pretului… SCUT a mers in instanta si au castigat. Astfel, conform instantei, Consiliul Local (CL) trebuia sa le plateasca acea suma. Insa Consiliul local este unitate deliberativa, nu executiva. Nu are patrimoniu si nici cont in banca. Drept urmare, CL nu putea plati aceasta suma.
Asadar, noi am contestat suma respectiva, ne judecam, dar legea executarii judecatoresti o ia inaintea procesului. In acest moment suntem in faza in care trebuie sa blocam 17 miliarde pana se judeca procesul, sa stam cu acesti bani blocati la sfarsit de an, intr-un moment in care nu mai sunt surse pentru majorarea prevederilor bugetare si nu mai avem timp sa gandim de unde facem rost de bani suplimentari…”, a declarat edilul sef al municipiului Giurgiu.
Primarul Barbu a precizat in cadrul unei conferinte de presa, ca municipalitatea poate efectua plati in acest moment doar pentru functionarea serviciilor publice (taxa de habitat, maturat stradal, deszapezire, spatii verzi, ADPP), pentru asigurarea surselor necesare continuarii proiectelor cu fonduri europene sau cu fonduri nationale si cam atat…
“Este periculos ca nu putem face plata taxelor pentru a depune proiecte noi cu finantare europeana, pentrru ca suntem blocati de aceasta aberatie.
Desi instanta a decis ca vinovat este Consiliul local din 2010, blocarea conturilor s-a facut pentru Primarie. Dumnealor au incurcat borcanele si blocheaza contul municipalitatii pe o decizie data catre Consiliul Local. Am instiintat Institutia Prefectului, Finantele Publice si chiar Ministerul Dezvoltarii, ca la prima rectificare bugetara sa ia in calcul si aceasta problema a municipiului Giurgiu”, a spus primarul municipiului.