Atractia sexuala versus dragostea…

Este adevarat ca intr-o relatie actul sexual poate suda si mai mult legatura dintre cei doi, dar mai intai trebuie construit fundamentul relatiei, bazat pe sentimente…asta daca se doreste o relatie.

Cum ramane cu dragostea, comunicarea, intelegerea sau increderea?  Oare cat la…% ocupa din ingredientele unei relatii? Sa fie mai putin decat atractia erotica? Oare am ajuns sa dam comunicarea pe acele “minute” de placere fizica?
In opinia mea, atunci cand intr-o relatie importanta sexului are o pondere mai mare de 90%, putem considera ca este vorba doar despre o relatie bazata pe sex. Exista multe astfel de cazuri, mai ales cand cei doi nu au nicio obligatie unul fata de celalalt, sexul fiind singura legatura dintre ei, iar comunicarea nici nu isi are rostul.
Acest gen de relatii pot trece la urmarorul nivel, mai „profund”, in care intervin atat sentimentele de dragoste, cat si comunicarea, reusind o echilibrare a prioritatilor in cuplu. Dar poti iubi pe cineva doar pentru placerile sexuale pe care ti le ofera?

“Un singur ceas de dragoste poate face cat viata intreaga.” – Honore de Balzac

Este adevarat ca intr-o relatie sexul poate suda si mai mult legatura dintre cei doi, dar mai intai trebuie construit fundamentul relatiei, bazat pe sentimente, comunicare, intelegere si respect. Sexul este un lucru care se intampla intre doua persoane care se iubesc sau care iubesc doar actul sexual.

Atunci cand dispare atractia, dispare si dorinta de a face sex, iar relatia are de suferit. Pentru ca unul din cei implicati in relatie sa nu caute in alta parte satisfactia sexuala, trebuie sa sustii acesta „flacara” a atractiei reciproce.

“Să mă tem oare de dragoste mai mult decât de moarte?” (Octavian Paler)

Orice interacţiune personală este de fapt un „joc” în care fiecare partener recurge la tot felul de tactici pentru a-şi putea negocia sentimentele, a impune valorile şi punctele de vedere şi a obţine ceea ce îşi doreşte.

Este normal ca dupa o perioada de timp mai indelungata, atractia fizica dintre cei doi parteneri sa se mai domoleasca. Ganditi-va  la cuplurile care sunt impreuna de 20-30 de ani si relatia continua sa reziste. In aceste cazuri fericite, comunicarea si respectul sunt punctele forte care au reusit sa mentina aceasta legatura atat timp.

Sexul, ca activitate de cuplu, reprezinta o manifestare fizica a ceea ce simtim. Este important, dar nu uitati ca intr-o relatie nu trebuie sa deviniti „sclavii” unor placeri in defavoarea sentimentelor. Sexul este ingredientul care completeaza o relatie, nu o implineste!

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru se schimbă, dar și modul în care percepem o relație romantică. Îndrăgostiții care vor să rămână împreună o viață, ar trebui să-și dea seama că este important să pună preț nu doar pe relația intima, ci și pe prietenie, comunicare si intelegere. Prima se va pierde odată cu trecerea timpului, dar celelalte ne poate da șansa să rămânem împreună așa cum spune basmul, „până la adânci bătrânețe”.

Atractia sexuala este motorul relaţiei, însă iubirea reprezintă ansamblul necesar ca motorul să funcţioneze şi să formeze o maşină fiabilă cu un scop bine definit!

“Cine iubeşte şi este iubit nu va mai fi niciodată acelaşi om ca înainte…” (O. Paler.)