28/03/2024

Ce este ADHD?

Copilul dvs. se foieşte, nu-şi aşteaptă rândul, aleargă excesiv, pare tot timpul „pe picior de plecare”, sunt doar câteva din caracteristicile copilului cu sindrom hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD). Potrivit specialiştilor, această tulburare neurobiologică a devenit una dintre cele mai frecvente afecţiuni comportamentale întâlnite la copii.

Tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenție ADHD (acronimul locuțiunii din engleza Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o tulburare psihiatrică, de neuro-dezvoltare, care afectează mai ales copiii și se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite acțiuni. Netratată poate avea consecințe negative pe termen lung (psihologice, sociale).

ADHD-ul se caracterizeaza prin debutul precoce, inainte de varsta de 7 ani, a unei combinatii intre hiperactivitate, comportament dezordonat si inatentie (lipsa de atentie). Durata acestei tulburari trebuie sa fie de minim 6 luni, iar simptomele sunt grupate in cele de inatentie si cele de hiperactivitate / impulsivitate.


Neatentia (lipsa de atentie) – copilul afectat de ADHD :

·nu poate da atentia cuvenita detaliilor, sau face greseli din neglijenta la efectuarea temelor scolare, la serviciu sau acasa

·nu poate sa isi mentina atentia suficient de mult timp

· uneori pare a nu asculta pe cel care ii vorbeste

·nu respecta instructiunile sau regulile si nu este in stare sa isi termine temele, sarcinile casnice sau obligatiile de la locul de munca, desi intelege instructiunile si nu este opozitionist

·nu poate organiza sarcini sau activitati

·adesea evita sau nu este dispus sa efectueze sarcini care necesita un efort mintal sustinut

·foarte des isi pierde lucrurile (jucarii, teme pentru acasa, rechizite )

·este usor de distras de stimuli fara importanta

uita frecvent

ADHD are 3 simptome majore, pe baza carora poate fi usor recunoscuta:

Neatentia – este cel mai comun simptom, acesteia adaugandu-i-se in timp, incapacitatea de concentrare, de ordonare a activitatilor precum si probleme majore de memorie. Sarcinile si indatoririle profesionale sunt indeplinite cu deosebita greutate.
Impulsivitatea – adultii suferind de ADHD nu sunt capabili sa mentina aceeasi slujba pentru mult timp, au tendinta de a cheltui banii fara masura si nu se pot dedica unor relatii socio-afective de lunga durata.
Hiperactivitatea – aceasta stare este resimtita in mod acut de copii. Adultii o percep ca pe o neliniste permanenta, care nu le permite sa desfasoare activitati relaxante si linistitoare, precum cititul.

Deși la unii copii simptomele ADHD dispar odată cu înaintarea în vârstă, în jur de 60% pot prezenta simptome și la vârsta adultă.

Persoanele adulte suferinde de aceasta tulburare au probleme in a-si aminti diverse informatii, a se concentra si a urma indicatii, in a-si organiza diferite activitati sau in a duce la indeplinit sarcini inainte de termene limita. Daca aceste probleme nu sunt rezolvate corespunzator, se pot ivi complicatii de ordin psihologic, cu implicatii emotionale, sociale si comportamentale.

In vederea stabilirii unui diagnostic cat mai exact al ADHD se recomanda efectuarea unui examen medical complet, in scopul excluderii altor cauze pentru simptomatologia actuala acuzata de catre pacient. Astfel, recomandarile specialistilor includ efectuarea:
– examenelor neurologice
– examenelor paraclinice implicand
computer-tomograf, rezonanta magnetica nucleara, electro-encefalograma,hemoleucograma, dozarea hormonilor tiroidieni
– teste psiho-educationale (teste de inteligenta, aprecierea IQ-ului).

Tratamentul medicamentos este prescris de un medic specialist si este individualizat pentru fiecare pacient.