25/04/2024

Obiectivele şi investiţiile municipalităţii în anul 2014

Ca şi în anii anteriori, investiţiile în municipiul Giurgiu au continuat să fie o prioritate şi în anul 2014. Administraţia publică locală a derulat şi finalizat o serie de lucrări de investiţii şi proiecte de infrastructură şi dezvoltare durabilă locală.
Cele mai importante dintre acestea şi care la acest moment sunt finalizate
Consolidare clădire Colegiul Naţional „Ion Maiorescu”
În perioada 2007-2014, s-a încercat prin toate modalităţile posibile asigurarea fondurilor necesare pentru acoperirea costurilor consolidării Colegiului Naţional Ion Maiorescu.
În noiembrie 2011 s-a dat în funcţiune aripa renovată a clădirii colegiului prin efortul membrilor Asociaţiei Pro Maiorescu şi al unor oameni de bine, care prin donaţii substanţiale au făcut posibilă desfăşurarea cursurilor în şase săli de clasă.
În ianuarie 2013 lucrarea de consolidare a fost cedată Primăriei Municipiului Giurgiu. Iniţiativa Primăriei de a obţine fonduri europene pentru acest proiect s-a dovedit a fi de bun augur, iar demersurile făcute au făcut posibilă semnarea unui contract de finanţare luna septembrie a anului 2014.
Contractul de finanţare nerambursabilă prin Programul Operational Regional 2007-2013 a fost semnat pe data de 8 septembrie 2014.

Valoarea totală a contractului de finanţare nerambursabilă a fost de 3.542.903,02 lei din care 2.991.492,57 lei (85 %) din Fondul European de Dezvoltare Regională, 457.522,39 lei (13%) contribuţie de la Bugetul de Stat şi 70.388,06 lei (2%) contribuţia de la Bugetul Local, la care se adaugă 23.500,00 lei valoarea neeligibilă suportată, de asemenea, de la Bugetul Local.
Au fost realizate lucrări de consolidare şi reabilitare a două corpuri de clădire din cele trei clădiri ale colegiului, aceste lucrări constând în:
–    lucrări de intervenţii asupra încăperilor clădirilor (pardoseli, finisaje pereţi şi tavane, tâmplărie interioară şi exterioară, recondiţionare trepte şi balustrade)
–    intervenţii asupra faţadelor (finisaje exterioare pereţi, rosturi antiseismice, corecţii de imagine şi înălţime rezultate din consolidare)
–    intervenţii asupra şarpantei şi învelitorii, hidroizolaţii, precum şi lucrări de construcţii şi instalaţii (hidrotehnice, termotehnice, electrice, sanitare). Restaurare clădire Centrul Cultural Ion Vinea
Valoare investiție: 279.000 lei
Descriere: Necesitatea investiției a fost data de faptul că această clădire nu mai prezenta siguranţă, în condiţiile în care datează din anul 1868. Ordinul de începere a lucărilor a fost emis încă din toamna anului trecut, însă condiţiile meteorologice au permis deschiderea şantierului în luna martie 2014. Lucrările au vizat atât partea de rezistență, cât și cea de arhitectură. La capitolul rezistenţă, lucrările au constat în executarea unei centuri din beton la nivelul soclului.
Tot la partea de rezistenţă, s-a refăcut o parte din zidărie, care a fost afectată din cauza întreţinerii necorespunzătoare a sistemului de captare a apei pluviale.
Din punct de vedere arhitectural, au fost refăcute profilele faţadei, câteva decoraţiuni lipsă şi tencuiala, specialiştii respectând în totalitate valoarea arhitecturală, inclusiv culoarea clădirii, dat fiind faptul că aceast imobil are statut de monument istoric.
Contractul a inclus și lucrările de canalizare şi refacerea trotuarelor.
Sistemul de irigare şi amenajarea peisagistică Parcul Alei.    
Valoarea lucrării se ridică la 321 de mii de lei.  Descriere: S-a introdus un sistem de irigare automatizat pentru spaţiile verzi din parc.  De asemenea a fost recondiţionat foişorul, a fost curăţat Monumentul Eroilor Francezi, au fost montate mai multe panouri pentru grafitti, iar fostul Monument Sovietic a fost restaurat. Au fost înlocuite  mai multe bănci şi coşuri de gunoi care se aflau într-un stadiu de uzură destul de avansat.
Pentru înlocuirea băncilor şi a coşurilor de gunoi deteriorate din Parcul Alei au fost investiţi aproximativ 40.000 de lei.
O altă prioritate a municipalităţii a fost extinderea reţelelor de apă pe fundăturile care nu au fost prinse în proiectul Apa Service privind modernizarea reţelelor de apă din municipiul Giurgiu. Au fost finalizate străzile Prelungirea Miron Costin, Pictor Grigorescu şi fundăturile Lacului şi Onceşti, Uliţa Lainici şi Fundătura Viespilor, Uliţa Alexandriei, Intrarea Bucegi, Strada Frasinului, Fundătura Luminişului şi străzile Păltiniş şi Doiceşti.
Lucrări reprezentative realizate de ADPP în anul 2014:
Reparații trotuare dale behaton Bulevardul I.C. Brătianu
Suprafață: 350 mp
Valoare investiție: 46.000 lei
Reparații trotuare dale behaton Zona Sanitas
Suprafață: 150 mp
Valoare investiție: 34.000 lei
Reparații trotuare dale behaton str. V. Alecsandri, adiacent Bl 1/300
Suprafață: 125 mp
Valoare investiție: 21.800 lei
Reparații prin asfaltare străzi Bdul Miron Nicolescu, 1 Decembrie 1918 – Abator, Gării I și II, Ramadan, Grădiniței, Bălănoaiei, Nicolae Bălănescu, Episcopiei, Bdul CFR, Bdul Independenței.
Suprafață: 512 mp
Valoare investiție: 60.300 lei
Reparații prin asfaltare străzi zona ITM
Valoare investiție: 42.900 lei
Reparații prin asfaltare străzi zona Sanitas – parcare
Valoare investiție: 44.800 lei
Reparații carosabil prin betonare Șos. Ghizdarului – intersecție Drum de Centură
Suprafață: 75 mp
Valoare investiție: 63.350 lei
Reparații în vederea îmbunătățirii condițiilor de trafic pe străzi neasfaltate și nebetonate:
– așternere beton concasat pe strada paralelă cu CF – străzi Teatrul de Vară
Volum: 192 mc
Valoare investiție: 24.000 lei
– reparații Drum Centură trans. Șos Sloboziei – Șos. Alexandriei
Valoare investiție: 68.000 lei
Reparaţii cu dale behaton :
Fdt. Pictor Grigorescu, – 13.635 lei
Intrarea Lalelei,- 17.347 lei,
Fdt. Pescăruş, 34.753 lei ,
Fdt. Acetilenei , – 33.573 lei

Reparaţii trotuare cu dale behaton:
Bloc 312 Vamă – 3.846 lei
Acces platformă gunoi la bloc – 5.716 lei
Piaţa Sf. Gheorghe – adiacent Biserică – 5.675 lei.
Str. Viespilor – 3.921 lei,
Str. 23 August – 58.oo1 lei,

Ridicări la cotă capace de canalizare:
Str. Acetilenei – 3.924 lei,
Str. Vaporului – 1006 lei,
Str. I.C.Brătianu – 6.037 lei ,
Aleea Alexandriei – 1.879 lei ,

Reparaţii prin betonare:
Carosabil Negru Vodă adiacent PT 73 – 2.995 lei.
Str. Petre Ghelmez – 7.946 lei.
Str. Ştefan cel Mare – 8.433 lei
Str. Vaporului – 32.873 lei,
Tineretului- 5.693 lei,
Casa Armatei- 52.247 lei,
Negru Vodă 240 ap. – 71.237 lei
Str. Viespilor – 69.155 lei,
Str. Daliei – 11.029 lei

Reparaţii prin asfaltare:
Şos. Ghizdarului – 15.069 lei.
Aleea Fabrica de Zahăr – 60.742 lei

Lista investiţiilor continuă cu alte lucrări care în această perioadă a anului sunt în curs de executare :
„Îmbunătăţirea accesibilităţii Euroregiunii Ruse-Giurgiu cu Coridorul 9 Pan-european de transport”, proiect transfrontalier finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013. Pentru municipiul Giurgiu proiectul a vizat reabilitarea unor segmente de drum ce leagă centrul oraşului de zona de frontieră, în lungime totală de 2.411 m, precum şi realizarea a două sensuri giratorii pe acest traseu ( unul în zona complexului Sârguinţa, iar celălalt la Abator). Pe teritoriul municipiului Giurgiu au fost reabilitate următoarele tronsoane de drum:

•    Bd. Bucureşti L = 915 m (de la intersecţia cu str. Gării şi str. Nicolae Bălcescu până la intersecţia cu Bd. Mihai Viteazu);
•    Strada Nicolae Balcescu L = 291 m (de la intersectia cu bd. Bucureşti şi str. Gării până la intersecţia cu str. Vlad Ţepeş);
•    Strada Vlad Ţepeş L = 955 m (de la intersecţia cu Nicolae Bălcescu până la intersecţia cu bd. Mihai Viteazu şi str. 1 Decembrie 1918);
•    Bd. Mihai Viteazu L = 250 m (de la intersecţia cu str. Vlad Ţepeş  până la sensul giratoriu din faţa hotelului Steaua Dunării).

Execuţie zid de sprijin Cimitirul Smârda, tronson I
Valoare investiţie: 521.000 lei
Descriere investiţie: Lucrările au demarat la începutul lunii august. Necesitatea construirii acestui zid de sprijin a fost dată de faptul că taluzul dinspre strada Unirii prezenta instabilitate şi pericol de alunecare în două zone: capătul dinspre intersecţia cu strada Fabricii de Zahăr şi capătul dinspre intersecţia cu Bd. Mihai Viteazul.
Proiectul a fost împărţit în trei tronsoane, pentru a fi posibilă executarea lor individuală în funcţie de gradul de risc de alunecare și de posibilităţile de finanţare.
Pentru tronsonul I, având în vedere că diferenţa de nivel este de aproximativ şapte metri, s-a ales varianta construirii din beton armat de tip cornier, pentru a îndeplini condiţiile de rezistenţă şi stabilitate. Pentru tronsoanele 2 și 3 structura zidului de sprijin va fi de tip elastic din gabioane, asemănătoare cu cea a zidului existent, construit în urma cu opt ani.
Sistematizarea pe verticală a ansamblului de 120 de apartamente situate pe Şoseaua Portului . Sunt în curs de executare lucrări de amenajare a străzilor dintre blocuri, trotuare şi parcări adiacente, valoarea totală investiţiei fiind de 993 de mii de lei.

Punctele termice se află în atenţia municipalităţii şi au fost cuprinse în această listă de investiţii, prin programul „Termoficare 2006 – 2015 – căldură şi confort” . Sunt în curs de modernizare:
-PT 12 ( 481 mii lei)
-PT 18 ( 437 mii lei)
-PT 35 ( 280 mii lei)
-PT 51(614 mii lei)
-PT 87(266 mii lei)
-Punctul termic de la Colegiul Tehnic Viceamiral Ioan Bălănescu (418 mii lei).

Proiectul  vizează eficientizarea sistemului de transport agent termic secundar al punctelor termice, modernizarea sistemului de transport agent termic primar .

Modernizarea străzilor din municipiul Giurgiu .
Au început lucrări de refacere a infrastructurii pe străzile: Nicolae Titulescu, Zefirului, Smârdei şi Soarelui. Valoarea este de aproximativ 2 mil lei. În acest moment Nicolae Titulescu este finalizată şi se continuă lucrările pe celelalte străzi incluse în proiect .

Proiecte aflate în faza de licitaţie:

1. Pistă de atletism Steaua Dunării
Valoare estimativă proiect: 1 mil. lei

2. Amenajare spaţiu de agrement Parc Baciu
Valoare estimativă: 460 mii lei
Descriere: Loc de joacă pentru copii, mese de ping-pong din beton, locuri de recreere, spaţii verzi, iluminat public.

3. Amenajare Parc Tipografie
Valoare estimată: 480 mii lei
Descriere: Refacere alei, iluminat, instalaţie de udare spaţii verzi şi fântână, coşuri de gunoi, băncuţe, garduri vii, copaci ornamentali.

4. Construcţie hidrotehnică Canal Cama
Valoare estimată 3,7 mil. lei
Descriere: Se doreşte amenajarea canalului ca zonă de agrement şi totodată pentru regularizarea apei pe canal pentru a evita inundarea zonei.

5. Recompartimentare şi modernizare Bloc C1 (Tineretului)
Valoare estimativă: 3 mil. lei
Descriere: Reamenajarea căminului de nefamilişti şi recompartimentarea acestuia (70 de apartamente, din care 49 garsoniere, 20 cu două camere şi 1 cu trei camere), cu destinaţia de locuinţe sociale.

6. Refacerea infrastructurii pentru străzile: Horea, Cloşca, Crişan, Comana, Griviţei 1 (tronsonul din dreapta)
Valoare estimativă: 1,75 mil. lei. În aceeaşi procedură de refacere a infrastructurii se află şi strada Avram Iancu. Valoare estimativă: 290 mii lei.

7. Eficientizarea sistemului de transport al agentului termic secundar la punctele termice
Valoare estimativă: 419 mii lei

Lucrări de investiţie în curs pentru 2015 din Bugetul Local
Se elaborează documentaţii tehnice pentru lucrări de infrastructură pe străzile Vlad Ţepeş, Griviţei II, Aurel Vlaicu, Albinelor, Dinicu Golescu, Cluj şi Dezrobirii.
De asemenea, municipalitatea are în vedere sistematizarea pe verticală a ansamblului 240 G de pe Strada Negru Vodă (refacere carosabil, parcări, iluminat public şi spaţii verzi).
Şi pentru zona centrală se lucrează la un proiect de reconfigurare a zonei adiacente blocului Mariţa (parcări, alei de acces între blocuri, spaţii verzi, iluminat public).
Pentru Şos. Alexandriei este aproape gata proiectul tehnic care prevede o reconfigurare a acestei zone în ceea ce priveşte infrastructura, canalizarea şi trotuarele.

Lucrări de investiţii pe proiecte în curs:
Prin Programul Operaţional Regional (POR 2007-2013), pentru 507 apartamente din zona Policlinică a fost elaborată documentaţia tehnică privind creşterea performanţei energetice. Municipalitatea intenţionează ca din 2015 să fie demarată procedura pentru alte 500 de apartamente.
Prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) a fost începută construcţia la piaţa de gross de peşte ce are ca termen de finalizare vara anului 2015. Tot prin acest program administraţia locală va amenaja o zonă de agrement pe Canalul Cama, în acest moment contractul de lucrări se află în curs de achiziţie.